Salvialla maustettu purjo-perunagratiini

sunnuntai 17. toukokuuta 2020




Koska Suomen perunavarastot ovat piripinnassa ja menekki on vähäistä koronan vuoksi, meidän kaikkien pitäisi osallistua perunavuorien minimointiin. Keittetty perunahan on aika tylsä, jos sitä joutuu syömään päivästä toiseen. Esimerkiksi retroruoka täytetty uuniperuna on ihanan makuinen ja siihen saa upotettua mm. ylijäämäkastikkeet. Ei pidä liioin unohtaa salaatteja, keittoja, gratiineja, lohkoperunoita eikä muusia. Tästä Sikke Sumarin gratiinista tuli kertaheitolla meidän uusi perunasuosikkimme. Plussana: tätä on helppo tehdä isommallekin porukalle. Kunhan muistaa että uunissa valmistettu peruna tarvitsee ekstraa suolaa ja pippuria niskaansa, muuten se ei maistu miltään!  

Ainekset:
1 kg perunoita
1 iso purjosipuli
2 sellerinvartta
nokare voita
noin 1/2 dl oliiviöljyä
noin 1-2 dl parmesaaniraastetta
reilusti tuoretta salviaa
reilusti suolaa ja mustapippuria


Tee näin:
1. Viipaloi perunat ohuiksi siivuiksi kulhoon. En kuorinut perunoita (kuten Sikke teki) ja viipaloin ne mandoliinilla. Se kun on helpoin tapa. Lorauta oliiviöljyä sekaan, suolaa ja pippuroi. Jätä maustumaan noin puoleksi tunniksi. Jätä kulhon pohjalle muodostunut neste kulhoon, kun kerrostat gratiinia pellille, muuten gratiinista tulee vetistä.

2. Leikkaa purjo renkaiksi ja selleri parin-kolmen millin pätkiin ja kuullota niitä hellästi voissa tai öljyssä, kunnes ne pehmenevät, suolaa ja pippuroi.

3. Aseta leivinpaperiarkki uunipellille ja lado sille ensin kerros perunoita ja niiden päälle puolet purjo-selleriseoksesta ja salviasta (kokonaisia tai silputtuja lehtiä) ja ripottele vielä päälle parmesaaniraastetta. Sen päälle edelleen kerros perunoita, purjo-selleriä, salviaa ja parmesaania ja lopuksi vielä päälle kerros perunaa, muutama salvianlehti ja parmesaania. 

4. Paista uunissa 200-asteessa löysästi foliolla peitettynä noin 30 minuuttia (jos folion sulkee liian tiukaksi kanneksi perunat keittyvät, eivätkä paistu). Ota folio pois ja kypsennä vielä vartti niin, että paistos saa kauniin rapean pinnan. Kokeile kypsyyttä, koska lajikkeesta riippuen perunat kypsyvät eri tavalla.

HUOM! Älä jätä selleriä pois, vaikka luulet inhoavasi sitä. Pehmentyessään siitä häviää sen pistävä maku ja se antaa ihanan aromin paistokselle. Ja sitäpaitsi selleri on oikea supervihannes, joka edesauttaa kehon phdistuksessa ja joka sisältää niukasti kaloreita.






Annan seuraavaksi muutaman linkin blogin muihin perunaresepteihin. Kaikki blogin perunareseptit löytyvät tägin "peruna" alta, jos haluat nähdä loputkin.











2 kommenttia:

  1. Kuulostaa todella hyvältä, kun perunaa ja varsiselleriä on yhytetty yhteen! Täytyy kokeilla vaikkapa joskus kalan kanssa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Varsiselleristä tuli kyllä todella kivan makuinen tässä kombossa. Me söimme bavettea gratiinin kanssa mutta kalaa sopii tietysti mainiosti.

      Poista