Lämmin perunaterriini

maanantai 16. joulukuuta 2019



Rakastetusta perunasta on helppoa tehdä vaikka minkälaisia juhlaviritelmiä, jos sattuu olemaan sillä tuulella. Tämä terriini voi  korvata jopa perinteisen perunalaatikon joulupöydässä. Suolaa ja yrttejä ei kannata säästellä, sillä muuten maku voi jäädä hiukan vaisuksi.

Blogin muut suussa sulavat perunaruoat löytyvät arkistosta "peruna" tägin alta.

Ainekset 6-8 annokseen:
1 kg perunaa
3 kananmunaa
1 dl raastettua juustoa
4 dl kuohukermaa
1-2 dl hienonnettuja yrttejä, kuten persiljaa, rakuunaa, kirveliä, ruohosipulia, timjamia
suolaa
mustapippuria
1/2 - 1 tl cayennepippuria
1-2 valkosipulinkynttä
1 dl raastettua juustoa
1 rkl voita

1. Kuori ja viipaloi perunat hyvin ohuiksi siivuiksi. Paras tulos syntyy monitoimikoneella tai mandoliinilla.

2. Lämmitä uuni 200 asteeseen. Täytä korkeareunainen pelti/vuoka puoleksi vedellä vesihaudetta varten. Laita se uuniin. Voitele pitkä leipävuoka (2 litraa) kylmällä voilla. Itse käytin kahta pienempää vuokaa. Vuoraa vuoan pohja voidellulla voipaperilla. Vatkaa munat ja lisää 1 dl juustoa, yrttejä, suolaa, pippuria, cayennea ja raastettua/puristettua valkosipulia.





3. Lisää perunaviipaleet kermaseokseen. Nosta muutama kerralla ja lado vuokaan. Jokaisen viipaleen pitää olla kermaseoksen peittämä. Suolaa aina kerrosten välillä ja paina tiiviiksi välillä.

4. Kaada päälle jäljelle jäänyt kermaseos ja sirottele vielä päälle 1 dl raastettua juustoa. Levitä muutama voinokare päällimmäiseksi. Paista vesihauteessa noin 1 1/2 tuntia. Peitä foliolla, jos terriinistä uhkaa tulla liian ruskea.




5. Anna levätä noin 15 minuuttia ennen kumoamista. Jos haluat hyvän värin terriinille, voit gratinoida sen uunissa korkeassa lämmössä (250 astetta 5-10 minuuttia) kumoamisen jälkeen.






2 kommenttia:

  1. Miten paljon tuota kermaseosta laitetaan vuokaan aluksi? Mietin ohjeen 2 ja 3 kohtia, ihan kuin puuttuisi jotain. Kiitos, jos viitsit tarkentaa, kokeilisin mielelläni tätä. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Yritän tarkentaa:siis perunaviipaleet ladotaan päällekkäin vuokaan kun ne nostetaan kermaseoksesta. Painetaan tiiviiksi välillä. Viimeksi kaadetaan kermaseos päälle. Aluksi ei siis laiteta vuokaan mitään nestettä, ainoastaan perunaviipaleet jotka on uitettu kermaseoksessa. Tuliko yhtään selvemmäksi?

      Poista