Ahvenfileet curryvoikastikkeessa + viinivinkki

sunnuntai 24. toukokuuta 2020
Jos mahdollista, niin kannattaa jättää nahka ja suomustaa ahvenfileet. Tällä tavalla saat aikaan herkullisen ja rapean paistopinnan. Ahvenien suomustaminen ei ole kovin helppoa, ja kaupassa myytävät ahvenfileet ovat aina nahattomia. Olen tehnyt tätä ruokaa myös nahattomista fileistä ja maku on melkein yhtä hyvä, mutta ilman rapeaa lopputulosta. Ulkonäkö on sitten toinen asia. Pääasia on kuitenkin mahtavan makuinen currykastike, joka sisältää kaprista, limeä, voita ja kermaa. Todellinen voittaja! Antti Vahteran alkuperäisreseptissä kerma puuttuu, mutta mielestäni kastike on hiukan liian hapokas ilman lorausta kermaa. Paras lisuke on peruna jossain muodossa.

Ainekset:
500 g suomustettuja ahvenfileitä
2 dl kirkastettua voita/gheetä (katso alhaalla helppo tapa tehdä sitä)
1 - 2 rkl currya
2 - 3 rkl pieniä kapriksia
1 limetti
noin 1 dl kermaa
mustapippuria
suolaa

Kirkastettu voi:

Laita voi kattilaan ja anna kattilan kuumentua ja voin sulaa hiljalleen. Älä päästä voita kiehumaan. Kun voin hera on laskenut kattilan pohjalle, kaada kirkas voisula varovasti toiseen kattilaan, jolloin hera jää kattilan pohjalle. Ole tarkkana, että kaikki kiinteä aine jää kattilaan. Kirkastettu voi kestää hyvin paistamista, ei pala pannulle eikä myöskään räisky paistattaessa. Voihera kannattaa hyödyntää leivonnassa ja käyttää esimerkiksi pullataikinaan. Ayurvedassa gheetä käytetään lääkkeenä.

1. Poista ahvenfileistä keskiruoto ja mahdolliset sivuruodot rikkomatta nahkaa. Mausta suolalla ja pippurilla ja paista pannussa kirkastetussa voissa nahkapuolelta rapeiksi. Käännä fileet ja paista vatsapuolta vain hetki. Nosta ahvenfileet lautasille tai tarjoiluvadille.

2. Lisää pannulle curry, kaprikset, limetin kuori ja mehu. Sekoittele ja kuumenna mutta älä keitä. Lisää sen verran kermaa kuin haluat...tai jätä se pois kokonaan. Mausta pippurilla ja tarkista suola. Lisää kastike lautasille ahvenfileiden päälle. Tarjoile lisänä perunoita jossain muodossa, vaikka varhaisperunoita tai perunalunta.

HUOM! Jos paistat suuren määrän ahvenfileitä, sekoita kastike silloin kattilassa. Kastikkeen lämpötilaa on helpompi hallita ja mausteet säilyvät raikkaina.


Kuva alhaalla: nahattomista fileistä tehty.
Viinivinkki:
Bestheim Pinot Gris Premium Réserve 2018
Lähes kuiva, hedelmäinen ja mausteinen valkoviini. Täyteläinen maku hedelmäisillä vivahteilla kuten hunajamelonia, luumua, omenaa ja persikkaa. Jälkimaku on pitkä, hedelmäinen ja mausteinen. Suositellaan lohen seuraksi, mutta pärjää erinomaisesti hieman mausteisempien kala- ja äyriäisruokien kumppanina. Kuten esimerkiksi tämän curryahvenen kanssa. Mielestämme oikein onnistunut valinta. Viini on kaiken lisäksi edullinen ostos, pullollinen maksaa ainoastaan 11 euroa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti