Valkosipulietanat tomaatissa + joulumenu 2018

tiistai 1. tammikuuta 2019Tarjoilin näitä etanatomaatteja osana jouluaaton tasting menuta. Minullahan on tapana unohtaa kaikki tavanomaiset jouluruoat, koska en erityisemmin pidä niistä. Ja muut perheenjäsenet eivät valita … syövät kiltisti tarjoamaani ruokia. Tänä jouluna menu oli seuraavanlainen:


2. Valkosipulietanat tomaatissa


4. Ankkaconfit'lla täytetty peruna

5. Kauriin filee ja kasvikset teriyakiliemessä

6. Sahramipäärynät ja mascarponekerma

Hummerin kanssa nautimme samppanjaa, muiden ruokalajien kanssa erilaisia punaviinejä ja jälkiruoan kruunasi lasillinen Vin Santoa.

Emme suinkaan unohtaneet meren herkkuja, vaan nautimme niitä jouluaaton lounaaksi: graavi siika ja lohi, kylmä- ja lämminsavulohi, mätikastike, wasabisilli, siian ja kirjolohen mäti, smetana, punasipulisilppu, tilli, saaristolaislimppu ja keitetty peruna. Näistä en kyllä koskaan luovu!
Takaisin etanoiden pariin. Resepti muistuttaa "tavallisia" valkosipulietanoita, mutta sipuli puuttuu. Tähtikokki Eric Fréchon on mies tämän reseptin takana … olen toki tehnyt pieniä muutoksia hänen reseptiinsä.

Kuuteen keskikokoiseen tomaattiin tarvitset (2 kpl/hlö):
6 keskikokoista tomaattia
12 isoa etanaa (purkista)
oliiviöljyä
3 viipaloitua valkosipulin kynttä
tuoretta timjamia
tuoretta rosmariinia
laakerinlehtiä
(mantelipulveria)


Valkosipulivoi:
100 g huoneenlämpöistä voita
3-4 valkosipulin kynttä, puristettuja/raastettuja
1-2 tl Dijon sinappia
tuoretta silputtua lehtipersiljaa
hieman silputtua tuoretta timjamia
suolaa
mustapippuria

1. Leikkaa hatut tomaateista ja poista liha niistä. Kuivaa ne sisältä. Valuta etanat. Huuhtele ne nopeasti kylmällä vedellä ja kuivaa ne.

2. Sekoita voin ainekset ja mausta suolalla ja pippurilla. Muista suolata kunnolla.
3. Aseta tomaatit öljyttyyn uunivuokaan timjami-, rosmariini-, laakerinlehti- ja valkosipulipedin päälle. Tuoksu on huumaava, kun avaat uuninluukun. Suolaa ja pippuroi tomaatit ja laita kaksi etanaa jokaiseen tomaattiin. Annostele voita päälle. Jos haluat voit sirotella hieman mantelijauhetta lopuksi.
4. Gratinoi 180 asteisessa uunissa noin 5 minuuttia ja sitten 200:ssa muutama minuutti. Anna jäähtyä hieman ennen tarjoilua. Älä missään nimessä unohda dipata hyvää maalaisleipää valkosipulivoihin! Vastustamatonta!
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti