ADD:WISE; ympäristöystävälliset ekologiset unelmamausteet - vinkkejä ja reseptejä

keskiviikko 16. tammikuuta 2019



Nämä mielenkiintoiset mausteet ovat kestävästi valmistettuja ekologisia tuotteita.  Kauniit lasiset designpullot sisältävät jänniä ja raikkaita mausteita maailman ympäri. Nimi "unelmamauste" lupaa paljon ja mielestäni mausteet ovat sen verran ihanan makuisia ja monikäyttöisiä että lupaus kyllä täyttyy. 

Joulupukki toi minulle laatikollisen näitä ADD:WISEn tuotteita ja sormet rupesivat syyhyämään jo jouluaattona. Nyt olen ehtinyt perehtyä näihin mausteisiin paremmin ja laitan jakoon hieman vinkkejä ja muutaman hyväksi todetun reseptin. ADD:WISEn tuoteperheeseen kuuluu myös syötäviä kukkia, suklaata, oliiviöljyä, salaattikastiketta, suolaa, strösseliä, kahvia ja paljon paljon muuta. Palaan näihin ja lisää reseptejä on tulossa tuonnempana.
Suomessa löydät ADD:WISEn tuotteet täältä (jälleenmyyjät).





1. Chimichurri
Tämä on latinalaisamerikkalainen maustesekoitus, joka sisältää tavallisesti tuoreita yrttejä, chiliä, valkosipulia, öljyä ja suolaa. Etelä-Amerikassa murskataan tuoreet yrtit muiden ainesten kanssa ja tämä öljyinen sekoitus tarjoillaan yleensä asadon (grillatun lihan)kanssa. Kokeile myös dipata leipää chimichurriöljyyn, se vasta on namia.
Tämä kuivattu maustesekoitus sisältää persiljaa, chiliä, merisuolaa, valkosipulia, oreganoa ja roosaa ruiskaunokkia. 
Ripottelen aina jotain yrttiseosta uunikasvisten päälle ennen kuin laitan ne uuniin ja viimeksi ripottelin runsaan ruokalusikallinen (ehkä kaksikin) chimichurria pellilliseen. Kasviksina minulla oli juuriselleriä, palsternakkaa, paprikaa, raitajuurta, sipulia ja lehtikaalia. Lisäksi hieman suolaa ja oliiviöljyä ja pieni sekoitus. 10-15 minuuttia 175-200 asteisessa uunissa. Supermaukas lopputulos! Luulenpa että tällä kikalla saa sekä miehet että lapset syömään enemmän kasviksia! Kunhan muistat maustaa kunnolla!



Chimichurrimauste antaa myös kivaa potkua arkiselle kasviskeitolle, kuten esimerkiksi tämä proteiinipommi. Hävikistä herkuksi keittoni sisältää parsakaalia, lehtiselleriä, purjoa, kasvislientä ja purkin sekapapuja. Tähän voit laittaa kaikki väsyneet kasvikset … kyllä ne siinä piristyvät. Chimichurria maun mukaan ja hieman suolaa ja mustapippuria ja valmista on.  





2. Hav (meri)
Todella umaminen merten tuulahdus, joka sisältää pohjoismaista merilevää, merisuolaa, auringonkukan siemeniä, mantelia, basilikaa, chiliä, pinjansiemeniä ja valkosipulia. Kokeile sitä pastakastikkeessa, jossa on katkarapuja, simpukoita tai muita mereneläviä. 

Käytin Hav-maustetta tonnikalahummukseen, jota syötiin avokadon kanssa.

Ainekset:
1 purkki laadukasta tonnikalaa öljyssä/vedessä
1-2 dl Hellmannin majoneesia
1-2 rkl Hav unelmamaustetta
tuoretta pilkottua paprikaa
1-2 keitettyä kananmunaa, muusattuina
mustapippuria
suolaa

Sekoita kaikki ainekset ja mausta oman suun mukaan. Leikkaa kypsiä avokadoja lohkoiksi ja tarjoile hummuksen kanssa. Ripottelin päälle hieman paprikaa, sormisuolaa ja pähkinäströsseliä. Avokadojen sijaan voit nauttia tätä hummusta hyvän leivän päällä.



3. Vietnamesiska stjärnan (vietnamilainen tähti)
Tämä unelmamauste sisältää merisuolaa, chiliä, valkosipulia ja roosaa ruiskaunokkia. Maku ei ole kovin väkevää; vaikka et tykkäisikään aasialaisesta makumaailmasta, luulen että yllätyt positiivisesti.

Käytin tätä maustetta nopeasti valmistuvassa lohiruoassa, joka sai nimekseen Vietnamilainen tähtilohi. Oli muuten kerrassaan mahtavan makuinen!

Ainekset: 
450 g lohta kuutioina
noin 2 rkl vietnamesiska stjärnan-maustetta

noin 10 kpl sokeriherneitä
3 kevätsipulia
1-2 lehtisellerin vartta
2 tl sitruunaruohotahnaa
1 tölkki kookosmaitoa
(chili)suolaa
ruokaöljyä

ruohosipulia/korianteria

Mausta kalakuutiot tähtimausteella ja jätä ne maustumaan noin vartiksi. Leikkaa sillä aikaa vihannekset pitkiksi suikaleiksi. Wokkaa kalaa ja vihanneksia öljyssä muutama minuutti. Lisää sitruunaruohotahna ja kookosmaito ja anna kiehua kokoon pari-kolme minuuttia. Koristele ruohosipulilla tai korianterilla. Lisäsin myös hieman vietnamilaista mustapippuria, mutta tavallinen käy yhtä hyvin. Tarjoile keitetyn riisin kanssa.

Hyvää ruokahalua!









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti