Herkkuja päärynäsadosta

keskiviikko 12. syyskuuta 2018




Tänä vuonna Maalaisbistron päärynäsato oli ihan sopivan kokoinen verrattuna viime vuoden lähes olemattomaan satoon. Meillä on kaksi päärynäpuuta ja molemmat sopivat parhaiten säilöntään. Olin suunnitellut valmistettavat herkut etukäteen, mutta jouduin tekemään hieman muutoksia koska osa päärynöistä oli sisältä ruskeita. Tein yhden satsin blogin arkistosta löytyvää päärynä-inkivääri-saksanpähkinämarmeladia juustojen seuraksi, sahramipäärynämarmeladia chilillä ja jälkiruokapäärynöitä siideri-sahrami-inkivääri-rosmariini-kaneliliemessä. Viime mainitut pakastin liemineen odottamaan talvea. Loput päärynät riittivät vielä päärynä-mantelimassa-chilihillo-pekaanipähkinäpiiraaseen. Pohjana käytin helppouden vuoksi Lidlin puff pastrya taas kerran. 






Päärynäpiiras

1 rulla Lidlin puff pastry
hieman mantelimassaa ohuina siivuina
päärynäviipaleita
murskattuja pekaanipähkinöitä
(hieman sokeria)

Rullaa taikina leivänpaperin päälle. Laita mantelimassaa, päärynäviipaleita, chilihilloa ja pekaanipähkinöitä päälle. Sokerihiiret laittavat myös sokeria. Paista 200-asteisessa uunissa noin 30 minuuttia.




Päärynämarmeladi sahramilla ja chilillä 
(reseptin löysin Mitt kök-sivustosta)

Neljään purkkiin tarvitaan:
1 kg kypsiä ruokapäärynöitä
1/2 g sahramia (mieluummin jauheena)
1 punainen chilipalko
3 dl vaaleaa siirappia
3-5 dl hillosokeria, riippuen päärynöiden makeudesta (pärjäsin vajaalla 3 desillä)


1. Kuori päärynät ja halkaise ne. Poista siemenkodat. Viipaloi niitä ohuesti ja siirrä ne kattilaan sahramin ja siirapin kanssa. Keitä kannen alla 5-10 minuuttia.

2. Huuhtele sillä aikaa chili, halkaise se ja pilko hienoksi. Lisää chili ja hillosokeri kattilaan ja keitä vielä muutama minuutti. Kaada lämpimiin ja puhtaisiin purkkeihin.

3. Säilytä viileässä. Marmeladi sopii juustojen seuraksi, paahtoleivän päälle tai lettujen kaveriksi.






Siideri-sahrami jälkiruokapäärynät

Tästä liemestä tuli mahtavan makuinen ainakin omasta mielestäni. Maistoin sitä välillä ja lisäsin sitä sun tätä. Väristä tuli kauniin keltainen sahramin ansiosta.

noin 8 päärynää
1 sitruunan mehu
2 kanelitankoa
220 g sokeria tai enemmän
5-6 dl siideriä
2 dl rakia (kreikkalaista viinaa, jota en pysty juomaan)
1 dl rommia (rakin ja rommin sijaan voit käyttää valkoviiniä)
hieman sahramia
vaniljauutetta
raastettua inkivääriä
tuoretta rosmariinia

1. Kuori päärynät ja halkaise jokainen päärynä tai jätä ne kokonaisiksi. Puhdista silloin omenan varsi veitsellä. Minun oli pakko tarkistaa etteivät päärynät olleet ruskeita sisältä ja siksi halkaisin ne.

2. Sekoita ainekset kattilassa, lisää viiniä tai vettä niin että päärynät peittyvät.

3. Kiehauta ja anna kiehua noin 20 minuuttia, kunnes päärynät ovat pehmeitä ja läpikuultavia mutteivät rikkinäisiä. Anna niiden jäähtyä liemessä ainakin seuraavaan päivään. Pakastin omani pienissä purkeissa talven herkkuhetkiin. Kaveriksi sopii mielestäni vaahdotettu kerma tai mascarpone.






Jos olet niin onnekas että sinulla on päärynävarasto löydät täältä muutamia jälkiruokaehdotuksia





1 kommentti:

  1. Katselen huolestuneena kahta päärynäpuutani: oksat notkuvat raakileista. Kuivaaminen toi lähes syömäkelvottomia korppuja, jotka eivät pehmenneet edes kiisseliin keitettyinä. Umpioiminen , päärynöiden kuorinta ja paloittelu oli työlästä. Mutta kokonaisina keitetyt päärynät, hm! Ja muutkin reseptit kuulostavat herkullisilta. Kiitos, palaan tänne syksymmällä!

    VastaaPoista