Yrttinen hirvi- ja sieniterriini

sunnuntai 30. joulukuuta 2018Joulu saapui aikaisin tänä vuonna: nimittäin 22 joulukuuta järjestin päivällisen lähisukulaisille. Tarjoilin alkuruoaksi tätä suussa sulavaa terriiniä salaatin, paahtoleivän, säilötyn kesäkurpitsan ja punasipulicumberlandin kanssa. Käytin tähän keitettyä hirvenlihaa; sitä jäi liemikeitoksesta, jossa käytin hirvenniskaa. Voit käyttää muutakin riistalihaa, kunhan se on kypsennetty ensin. Ajatuksenani oli tarjoilla terriiniä paahtoleivän päällä, mutta leivän muistin vasta kun kaikki elementit jo olivat lautasilla. Siispä tarjoilin paahtoleipäkolmiot erikseen.

Ainekset pieneen vuokaan:

500 g paistettua/keitettyä hirvenlihaa 
80 g pekonia pieninä palasina
3 isoa valkosipulin kynttä, puristettuina tai raastettuina
1,5 dl kuivattuja herkkutatteja
1 rkl silputtua tuoretta rosmariinia
1 rkl silputtua tuoretta salviaa
1 rkl Worcestershirekastiketta
1-2 rkl konjakkia
1 rkl soijaa
4 munan keltuaista
noin 2 dl kuohukermaa
suolaa mustapippuria

1. Laita sienet likoamaan lämpimään veteen 10-15 minuutiksi. Paista pekoni ja sienet, lisää valkosipuli ja yrtit loppua kohden.
2. Laita tämä seos lihan kanssa monitoimikoneeseen. Lisää mausteet, munan keltuaiset yksitellen ja kerma vähitellen. Anna koneen käydä kunnes massa on tasainen. Tämän voit myös tehdä käsin.
3. Kaada massa vuokaan. Käytin silikonivuokaa, jonka olin huuhdellut kylmällä vedellä. Jos käytät tavallista leipävuokaa kannattaa vuorata se lämpöä kestävällä muovikelmulla, niin terriini irtoaa paremmin.
4. Laita terriini vesihauteeseen 130 asteiseen uuniin. Se on valmis, kun sisälämpötila näyttää 70 astetta. Siihen meni runsas puoli tuntia.
5. Anna terriinin jäähtyä vuoassa, ennen kumoamista. Säilytä kylmässä. Ripottele muutama pisara hyvää öljyä salaatinlehtien ja terriinin päälle tarjoiluvaiheessa.

Olen aikaisemmin tehnyt samantyyppistä terriiniä valkohäntäpeurasta.


Pöytätabletit tulevat Lovely Linenistä ja ne ovat 100% pellavaa. Niitä on saatavana monissa väreissä. Servetit Linumilta. Suomessa näitä myy www. textilkompani.fi


2 kommenttia: