Aasialainen jauhelihakeitto

sunnuntai 27. tammikuuta 2019



Harvinaisen hyvää tästä keitosta tuli, vaikka en aikaisemmin ole ollut kiinnostunut tekemään keittoa jauhelihasta. En varmaan nytkään olisi sitä tehnyt ellei tämä ruotsinkielinen resepti olisi osunut silmiini. Vaihdoin kyllä mausteet toisiin, mutta jokainen valitsee itselleen sopivimmat mausteet. 
Tämä lämmittävä aasialainen soppa sisältää pekonia, jauhelihaa, kookosmaitoa, valkosipulia, chiliä, hieman vihanneksia, yrttejä ja vietnamesiska stjärnan maustetta. Suosittelen tekemään ainakin tuplasatsin keittoa … itse tein kolminkertaisen määrän ja pakastin osan. En tiedä sen parempaa kun kiireen keskellä ottaa keittorasia pakastimesta ja nauttia sitä lämmitettynä. Tai kun syystä tai toisesta ei kerta kaikkiaan jaksa ryhtyä ruoanlaittoon.

4-6 hengelle:
500 g jauhelihaa
125 g pekonia
1 keltasipuli
2 karkeasti raastettua porkkanaa
700 g tomaattimurskaa
5 dl kookosmaitoa
2-3 valkosipulin kynttä
0,5 punainen chili
1 kuivattu murskattu chili
1 rkl vietnamesiska stjärnan/jeeraa ja cayennepippuria
1 rkl aasialaista fondia
suolaa
mustapippuria

Näin teet:
1. Kuori ja pilko sipuli. Kuori porkkanat ja raasta ne. Kuullota sipuli ja porkkana isossa padassa pienessä määrässä voita/gheetä tai öljyssä. 
2. Leikkaa mukaan pekoni. Lisää jauheliha ja anna sipulin, pekonin ja jauhelihan paistua kunnes liha on kypsä.
3. Kaada pataan tomaattimurska ja kookosmaito.
4. Pilko tuore chili ja murskaa kuivattu. Lisää chili ja purista mukaan valkosipuli. Lisää muut mausteet ja sekoita.
5. Hienonna basilika ja persilja ja lisää nekin keittoon.
6. Keitto saa kiehahtaa ja sitten se onkin valmis. 





Kommentti: Tein kolminkertaisen satsin tällä tavalla: paistoin lihan ja pekonin erikseen ja sekoitin ne sitten sipuli/porkkanaseokseen. Voit oman maun mukaan vähentää tai lisätä chilien määrää … omasta keitostani tuli aika chilinen.


2 kommenttia:

  1. Vad är "vietnamiska stjärnan"? Kan man köpa den\det iFinland? Hur kan man ersätta den/det?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Den består av havssalt, chili, vitlök och blåklint. Du kan läsa mer om den i ett blogginlägg jag skrev för några veckor sedan: ADD:WISE miljövänliga organiska kryddor. Återförsäljarna i Finland hittar du här: www.textilkompani.fi. Kryddan kan ersättas med spiskummin och cayennepeppar eller pimentón i det här receptet.

      Poista