Täytetty sitruunaruoho - Oua si khai

perjantai 5. tammikuuta 2018Tästä ruoasta tuli suosikkini kokkauskurssilla Luang Prabangissa. Sitruunaruohon käyttö tällä tavalla oli uutta minulle. Prosessi vaikutti ensi silmäyksellä työläältä, mutta ei se loppujen lopuksi ollut sitä. Päätin että tämä Oua si khai pääsee meidän aasialaiseen joulupöytäämme 2017. Kun valmistin näitä "pullia" kotona aloitin muutama päivä ennen jouluaattoa, koska en ollut varma onnistuisinko. Olin nimittäin tehnyt hieman muutoksia reseptiin. Sitruunaruohoa höyrytetään/keitetään ensin pari minuuttia. Täytteeseen voi laittaa kanan- tai porsaanlihaa + vermicelliä, valkosipulia, kaffirlimen lehtiä, kevätsipulia, tilliä ja chiliä + vähän muuta pientä. Oma versioni sisälsi seuraavia aineksia:

8 pitkää sitruunaruohoa (höyrytettyjä/keitettyjä)

6 dl jauhettua kanaa

4 valkosipulin kynttä
2 tl kaffirlime-pulveria/lehtiä
3/4 bird's eye chiliä
suolaa 
4 kevätsipulia

1 kananmuna
kalakastiketta
sokeria

ruokaöljyä uppopaistamiseen


1. Aloitin keittämällä sitruunaruohoa pari-kolme minuuttia niin, että ne muuttuivat taipuisiksi. Sitten tein viillon (terävällä veitsellä) ruohon paksun valkoisen alaosan läpi (noin 5 cm). Ruohon ohut pää laitetaan siitä läpi kun täyte on paikallaan, niin se pysyy paremmin kasassa. Muitakin vaikeampia tapoja tehdä tätä ruokaa on, mutta unohdetaan ne tällä kertaa.

2. Huhmareessa murskasin valkosipulit, chilin, kevätsipulit, kaffirlimen lehdet ja suolan tahnaksi. Lisäsin sitten kananlihan, munan ja hieman sokeria ja kalakastiketta. (Kurssilla käytimme vermicelliä - silloin ei tarvita kananmunaa - ja tilliä. Siellä höyrytimme pullat, mutta minä laitoin ne nyt uuniin.) Sekoitin kaikki ainekset todella hyvin.

3. Sitten otin käsittelyyn yhden sitruunaruohon kerralla ja muotoilin färssistä pitkulaisia palloja sitruunaruohon alaosan ympärille ja kiinnitin ruohon yläosan viillon läpi. Pullat saivat levätä kylmässä muutaman tunnin, jotta saisivat kivan maun sitruunaruohosta.

4. Sivelin pullat öljyllä ennen kuin ne menivät 120-asteiseen uuniin noin 20 minuutiksi. Sitten ne saivat taas levätä kylmässä seuraavaan päivään. (Kurssilla uppopaistettiin ne heti höyrytyksen jälkeen.) Dippasin pallot vatkattuun munaan ja uppopaistoin rypsiöljyssä (pari-kolme kerralla ettei öljy jäähtynyt liikaa) kunnes ne olivat kivan värisiä. Käänsin ne kerran. Lopuksi ne saivat kuivua hieman talouspaperilla. 

5. Olivat maukkaita varsinkin Jeow Bong-kastikkeen kanssa, joka myös tulee Laosista. Sitruunaruohoa ei kannata syödä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti