Punajuuririsotto herkkusienillä

sunnuntai 14. tammikuuta 2018



Kasvatan sekä puna- että raitajuuria kesällä koska niistä nauttiminen kesken talvea on mielestäni aika luksusta. Jos totta puhun, niin rakas mieheni "puutarhuri" hoitaa viljelykset ja rikkaruohojen kitkemisen ... minun energiani kuluu viininpunaisten kaunokaisten parhaiden puolien esille loihtimisessa. Uunipaahdetut punajuuret ovat ihania, mutta eihän niitä voi syödä joka viikko. Blogistani löytyvät aikaisemmat punajuurikokeiluni Etiketit palkista: punajuuria. To do-listallani oli punajuuririsotto, joten päätin vihdoinkin ryhtyä hommiin. Risotto on tehty menetelmällä: otetaan mitä kaapeista löytyy. Lopputulos oli mitä herkullisin. 

Ainekset neljälle:
2 pientä punajuurta
1 iso raitajuuri
1 - 1,5 l kana-/vihanneslientä
1 salottisipuli
4 isoa tuoretta herkkusientä
pala purjosipulia
1 iso valkosipulin kynsi
öljyä
2 dl kuivaa vermuttia (Noilly Prat)
1 tl lipstikkasuolaa
1 tl chilisuolaa
mustapippuria
3 tl za'atar maustesekoitusta (sumakkia, oreganoa ja seesaminsiemeniä)
1 dl raastettua parmesania
chèvrejuustoa
yrttejä
2 dl risottoriisiä
saksanpähkinöitä

1. Kuori juuret. Raasta ne karkealla terällä. Pienennä sipuli, herkkusienet (säästä 2 kpl koristeluun), purjo ja valkosipuli.

2. Kiehauta vesi ja murenna liemikuutiot siihen tai käytä omatekoista lientä. Lämmitä öljyä kasarissa ja freesaa vihannekset nopeasti. Voit valita laitatko raastetut juuret heti mukaan tai vasta 10 minuutin päästä, jos haluat enemmän purutuntumaa. Mausta. Lisää riisi ja freesaa ja sekoita kunnes riisijyvistä tulee läpinäkyviä. Lisää vermutti ja anna imeytyä riisiin. Lisää kauhallinen lämmintä lientä ja sekoita koko ajan. Anna nesteen imeytyä ennen seuraavaa liemilisäystä. Risotto on valmis kun riisi on "al dente". Se saa olla suhteellisen juoksevaa.

3. Sekoita mukaan parmesaani ja mahdollisesti hieman pehmeää chèvreä (tai voita) ja maista. Mausta mieltymyksesi mukaan. Paistoin 2 viipaloitua herkkusientä öljyssä ja koristelin annokset niillä. Lisäsin myös muutaman rouhitun saksanpähkinän. Ja chèvrejuusto jossain muodossa sopii aina punajuuren kanssa. Muutama salaatinlehti ja tuoreita yrttejä silmäniloksi niin annos on valmis syötäväksi.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti