Riistakääryleet siiderikastikkeessa + viinivinkki

torstai 11. tammikuuta 2018



Aivan mahtavan upea juhlaruoka isoäidin tapaan. Tätä kannattaa valmistaa pari päivää ennen ruokailua. Kääryleiden teko vaatii hieman näpertelyä, mutta sehän käy terapiasta. Tässä yhdistyy monta ihanaa makua kuten riista, kantarellit, sipuli, pekoni, omena ja sinappi. Käytin peuran paistia, josta leikkasin ohuita viipaleita kun se oli puoleksi sulannut. Sähköisellä leikkurilla se sujuu kuin tanssi ja saat tasapaksuja siivuja. Täytteeseen voit tietysti laittaa mitä haluat, mutta reseptissä oleva ehdotus oli huippumaukas. Tavallisesti teen vahvaa punaviinikastiketta riistan kaveriksi, mutta nyt valmistin kastikkeen siideristä ja riistaliemestä. Siitä tuli herkullinen. Resepti on Lena Holmsäterin käsialaa.

4 hengelle (minulla oli 1,2 kiloinen peuran paisti, joten kolminkertaisin reseptin):
8 ohutta viipaletta (n. 400 g) riistan paahto- tai sisäpaistia
öljyä ja voita

Täyte:
100 g pekonia
1 sipuli
(valkosipulia)
100 g kantarelleja
voita
1 omena
1 rkl karkeaksi hakattua persiljaa/timjamia
suolaa
pippuria
1 rkl Dijonsinappia

2 dl riistalientä (käytin riistafondia + vettä)
2 dl omenasiideriä

Kastike:
1 sipuli
voita
1 dl kääryleiden keitinlientä
n. 1 tl omenasiideriviinietikkaa
suolaa
pippuria
maizenasuurustetta

1. Leikkaa ohuita viipaleita paistista. Nuiji niitä vähän. Pilko pekoni ja paista paistinpannulla. Valuta pekonit talouspaperin päällä. Hienonna sipuli, (valkosipuli) ja sienet ja kuullota voissa. Sekoita pekoni, raastettu omena ja persilja/timjami. Mausta suolalla ja mustapippurilla. Levitä sinappia lihaviipaleille. Pane hieman täytettä, kääri rullalle ja kiinnitä hammastikulla.

2. Ruskista käärylet öljyssä ja voissa paistinpannulla, siirrä pataan ja kaada päälle lihaliemi ja siideri. Hauduta kannen alla, kunnes liha on valmista.

3. Kastike: Hienonna sipuli ja kuullota voissa, lisää keitinliemi ja hauduta 5-10 minuuttia. Lisää omenasiideriviinietikka, suola ja pippuri. Suurusta pienellä määrällä maizenalla. Poista hammastikut ennen tarjoilua.










Tämän klassikkoruoan seuraksi löysin kellarista iki-ihanan Rioja-viinin. Roda I on täyteläinen ja mausteinen. Se on kuitenkin valtavan mutkaton viini, koska se on kovin vähätanniininen. Alko ei tätä enää myy, mutta olen joskus ostanut sitä Systembolagetista. Ensimmäisen kerran maistoin tätä viiniä Tampereella Ravintola Huberissa ja ihastuin siihen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti