Timjamipunaviinipäärynöitä & inkivääripäärynöitä

tiistai 26. syyskuuta 2017



Suosittelen kokeilemaan näitä kahta päärynäjälkiruokaa jos päärynäsatosi on hyvä. Meillä on kaksi päärynäpuuta, mutta lajikkeiden nimiä en valitettavasti tiedä. Toinen puu antaa pieniä päärynöitä ja toinen aika isoja. Ne ovat ruoanlaittoon tarkoitettuja, eivät syötäviksi suoraan puusta. Rakastan inkivääripäärynöitä: isäni oli mestari niiden laittamisessa. Ja homman salaisuus on tietysti laittaa tosi paljon tuoretta inkivääriä liemeen! Meillä oli jättimäinen päärynäpuu ja isäni keitti myös päärynäpuolikkaita sokeriliemessä ja pakasti ne talven tarpeita varten. Olivat ihanan makuisia! Punaviinipäärynöitä olen tehnyt aikaisemmin ilman timjamia ja hunajaa. Timjamihulluille ihan sairaan hyvä resepti!

Punaviinipäärynöihin tarvitset:
1 iso kimppu timjamia
6 isoa päärynää
runsas 1/2 pulloa punaviiniä
1/2 dl hunajaa
1 vaniljatanko

1. Kuori päärynät, halkaise ne ja poista siemenkodat.

2. Halkaise vaniljatanko ja laita kaikki liemen ainesosat ja päärynäpuolikkaat kattilaan.

3. Keitä päärynät kunnes ne pehmenevät. Saavat olla hieman napakoita.

4. Anna jäähtyä liemessä.

5. Tarjoile vaniljajäätelön tai vaahdotetun kuohukerman kanssa.



Inkivääripäärynöihin tarvitset:
noin 14-16 pientä päärynää
5 dl hienoa sokeria + 1 dl hillosokeria
2 dl kuivaa valkoviiniä
5 dl vettä
runsaasti inkivääriä; joko raastettuna tai  pieninä palasina

1. Kuori päärynät mutta jätä varret. Puhdista ne veitsellä.

2. Kiehauta liemi ja keitä päärynöitä miedolla lämmöllä kunnes ne pehmenevät. Nosta ne pois liemestä.

3. Keitä liemi kokoon kunnes runsaat puolet on jäljellä ja kaada se päärynöiden päälle. Anna jäähtyä.

4. Tarjoile punssikermavaahdolla.



Kommentti: Pakastin molemmat keitokset joulua varten. Sen tähden en keittänyt lientä kokoon kuten reseptissä lukee. Käytin inkivääripäärynöihin raastettua inkivääriä ensimmäistä kertaa. Liemestä tuli hieman samea mutta ei se ainakaan minua häiritse.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti