Luumupiiras valmiista suklaataikinasta

perjantai 8. syyskuuta 2017



Luumuja piisaa ja jää ylikin tänä vuonna. Venäläinen Padarak-luumupuumme on täpötäynnä kauniita keltaisia pyöreitä luumuja. En aio tehdä hilloa/chutneya/marmelaadia/likööriä niistä, koska menekki meidän huushollissa on jostain syystä aika pieni. Yleensä tummat luumut ovat antaneet enemmän satoa kuin keltaiset, mutta tänä syksynä on toisin. Keltaiset kaunokaiset ovat tosi maukkaita, juuri sopivan makeita syötäväksi suoraan puusta. Ja assistentti ahmii maahan pudonneita ja osaa jopa sylkeä kivet ulos suustaan! Jaossa nyt nopea luumupiirakkaresepti, mihin käytin valmista suklaataikinaa. Luumut ja suklaa ovat mahtava yhdistelmä. Älä missään nimessä jätä pois kardemummaa! En lisännyt paljon sokeria, mutta jos olet sokerirotta, niin laitat tietysti rutkasti enemmän sokeria kuin reseptissä.


Ainekset:
1 pakastepaketti suklaataikinaa (käytin Myllyn Parasta)
noin 5 dl luumun puolikkaita ilman kiviä
1/2 dl ouzoa/rommia/konjakkia
1/2 tl aitoa vaniljapulveria
1-2 rkl aitoa vaniljasokeria
1-2 tl jauhettua kardemummaa
1/2 dl hienonnettuja pähkinöitä
1 dl karhunvatukoita (tai enemmänkin)
fariinisokeria


Mascarponea + vaahterasiirappia

1. Sulata taikina paketin ohjeen mukaan.

2. Poista kivet luumuista sillä aikaa. Laita luumut alkoholiin (voit tietysti jättää alkoholin poiskin) vaniljan, kardemumman ja pähkinöiden kanssa.

3. Voitele piirakkavuoka (vaikka taikinapaketin ohje sanoo ettei tarvitse voidella vuokaa, niin tee se kuitenkin, muuten taikina ottaa kiinni). Levitä taikina sormin. Kaada luumusekoitus vuokaan ja asettele karhunvatukat päälle. Sirottele viimeiseksi pinnalle niin paljon fariinisokeria kun haluat: käytin itse ainoastaan runsaan puoli desiä.

4. Laita 180-asteiseen uuniin noin 35-40 minuutiksi. Tarjoile piiras kylmänä/viileänä mascarponen, kuohukerman tai jäätelön kera. Siivilöi hiukan puuterisokeria päälle tarjoiluvaiheessa.















Kommenti: Koristelin piiraan tuoreilla karhunvatukoilla, kun ne vihdoin ja viimein alkavat kypsyä. Mielestämme makea suklaataikina ja ei niin makea luumutäyte täydensivät toisiaan erinomaisella tavalla. Ja mascarpone-vaahterasiirappivaahto oli aivan nappivalinta. Onnistunut kahvihetki ulkosalla aika miellyttävässä säässä. Aurinko loisti poissaolollaan mutta auringonvärinen piiras paikkasi sen puutteen aika hyvin. Oli todella hitsin hyvä luumusuklaapiirakka!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti