PRÄSSÄTTY LAMMAS & POT-AU-FEU

tiistai 11. huhtikuuta 2017


Pot-au-feu tarkoittaa "pata tulella" ja se on ranskalaisten lihakeitto, jota syödään sekä arkisin että pyhinä. Paitsi erilaisia lihoja siihen voi käyttää kanaa. Lihaliemestä tulee ihanan makuinen ja siinä keitetään myöhemmin tarjoiluvihannekset. Enpä ollut ainoa, joka oli tyytyväinen lopputulokseen! Luksuslihakeitto! Muista aloittaa valmistus päivää ennen, niin että liha ehtii olla prässissä yön yli. Silloin saat leikattua kauniita paloja. Antti Vahtera on mies tämän reseptin takana (taas kerran).

Ainekset 4-6 annosta:
2 lampaanpotkaa
4 porkkanaa
pala juuriselleriä
1 palsternakka
2 laakerinlehteä
kokonaisia musta- ja valkopippureita (15 kumpaakin)
2 sipulia
6-8 perunaa
pieni kesäkurpitsa
suolaa
1 sitruuna
runsaasti kirveliä (kaupassani ei ollut kirveliä, joten käytin lehtipersiljaa ja ranskalaista rakuunaa)

Huuhdo lampaanpotkat hyvin kylmässä, juoksevassa vedessä. Laita potkat runsaaseen kylmään veteen kattilaan ja kuumenna. Kun liemi alkaa kiehua, kuori vaahto huolellisesti. Lisää kaksi kuutioitua porkkanaa, selleri, palsternakka, sipulit, laakerinlehdet sekä kokonaisia musta- ja valkopippureita. Keitä noin 2-3 tuntia lempeällä lämmöllä, kunnes liha irtoaa luista. Siivilöi liemi (säästä se seuraavaan päivään) ja ota liha luista ja laita kelmulla vuorattuun vuokaan. Laita vuokaan myös muutama lusikallinen lientä ja suolaa. Peitä kelmulla ja laita paino päälle. Anna olla kylmässä yön yli.Seuraavana päivänä kun tarjoilet keittoa: kuori ja paloittele perunat, loput porkkanat ja kesäkurpitsa. Keitä vihannekset kypsiksi liemessä, lisää sitruunamehua, pippuria ja tarkista suola. Lisää lopuksi hakattuja yrttejä keittoon ja leikkaa prässätystä lihasta pieniä paloja mukaan.

Kommentti: Annoksista tulee kauniimman näköisiä jos ensin asettelet vihannekset ja liemen lautasille  ja sitten yrttisilpun ja viimeiseksi lampaan palat. Älä lämmitä lammasta, koska silloin se ei pysy koossa enää. Se lämpiää tarpeeksi kuumassa liemessä ja on muuten tosi hyvä kylmänäkin!


Pari muuta lammasreseptiä löytyvät täältä:MAUKASTA PÄÄSIÄISTÄ kaikille lukijoille!

Apukokki hyvin ansaitulla siestalla.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti