GRILLATTU HAUKI AFRIKKALAISEEN TAPAAN

keskiviikko 19. huhtikuuta 2017Verkot olivat meressä pääsiäisenä ja saalistakin tuli: pari haukea ja muutama iso siika + läjä puoleksi syötyjä lahnoja. Ilmeisesti hylje  oli nälkäinen, mutta onneksi siiat säästyivät! Hauki on tuttu kala jo lapsuudesta lähtien. Isäni oli kova kalamies ja saalis sen mukainen: aika usein syötiin kalaa eri muodoissa. Äitini bravuuri oli hauki à la Homburg. Itse olen tehnyt kaikenlaista hauesta, mm. aasialaisia pihvejä, wokattua haukea pekonin ja sipulin kanssa, savustettua haukea, keitettyä haukea piparjuuri- ja munakastikkeella ja haukitimbaaleja http://forrecuisine.blogspot.fi/2017/02/haukitimbaalit-ja-ayriaiskastike.html. Hauki on todella hieno kala, jota muuten ranskalaiset osaavat arvostaa, mutta me  suomalaiset pelkäämme niitä pieniä ruotuja jotka helposti jumiutuvat kurkkuun. Kannattaa syödä varoen! Tässä tulee vanha resepti jostain takavuosien lehdestä. Olen testannut aikaisemmin ja muistakseeni se oli hyvä, jännä ja hiukan erilainen haukiresepti. Muistin oikein!


Eteläafrikkalainen hauki (snoek) on rasvaisempi kuin suomalainen serkkunsa. Alkuperäisessä reseptissä käytettiin aprikoosihilloa mutta korvasin sen omalla oranssinvärisellä chilihillollani tällä kertaa http://forrecuisine.blogspot.fi/2016/12/chilihillo-paprikalla-limella-ja.html . Chilihillo toimi loistavasti.

Tarvitset:
1-1,5 kg haukifilettä
suolaa
valkopippuria
50 g voita
3 dl aprikoosihilloa/chilihilloa
1 dl (makeata) valkoviiniä
+ joku jännä mauste oman maun mukaan

Mausta haukifilee suolalla ja pippurilla. Sulata voi ja sekoita joukkoon aprikoosihillo. Notkista sose valkoviinillä. Voitele haukifileen nahaton pinta voi-aprikoosisoseella. Aseta haukifilee grilliritilälle nahkapuoli ritilää vasten. Halsteri on oiva apu kalafileen grillaamisessa. Anna fileen kypsyä jonkin aikaa nahkapuolelta ja käännä se sitten , niin että voideltu pinta saa väriä. Voitele vielä lopulla voi-aprikoosisoseella heti kun otat fileen grillistä. Anna hiukan jäähtyä.
Tarjoilin grillatut haukifileet vihreän wokin kanssa. Se sisälsi viherkaalia, fenkolia, pinaattia, sipulia, valkosipulia, kalakastiketta, seesamikastiketta ja pimentónia/chilipulveria. Muisti pettää mausteiden suhteen, mutta superhyvää siitä tuli!

Lasillinen kuivaa kuohuviiniä istui hyvin kala-annoksen kanssa. Valinta oli De Bortoli Sparkling Brut, joka tulee Australiasta. Tuoksussa kypsiä hedelmiä ja sitrusta. Maku on omenainen ja valkoherukkainen. Ei valittamista.1 kommentti:

  1. Suuret kiitokset ohjeista! Graavia haukea tulee täällä tarjolle jouluna. Toivottavasti julkaiset vielä uusiakin reseptejä. Tunnelmallista ja herkullista joulua, tv Riitta

    VastaaPoista