KARITSAN PAAHTOPAISTIT COLAKYLVYSSÄ

maanantai 17. huhtikuuta 2017Lankoni vaimoineen kävi visiitillä pääsiäisenä. Olivat luvanneet tulla kaatamaan muutaman ison tammen (niitä riittää täällä meillä) ruokapalkkaa vastaan. Olivat kyllä tosi taitavia: puut kaatuivat täsmälleen oikeaan suuntaan eivätkä esimerkiksi kasvihuoneen päälle. Vaikuttavaa työtä Janne ja Marina! Työnjako oli sellainen, että minä ja assarit Bany ja Maximus häärimme keittiön puolella sillä aikaa, kun muut hoitivat raskaat työt ulkosalla.

Alkuruokana tarjoilimme http://forrecuisine.blogspot.fi/2017/04/prassatty-lammas-pot-au-feu.html jotta kylmettyneet puunkaatajat saisivat lämmikettä sisuksiinsa.Pääruokana meillä oli tuoreita karitsan paahtopaisteja, jotka olivat ensin colakylvyssä yön yli ja menivät sitten uuniin.

Ainekset:
6 karitsan paahtopaistia (1/henkilö)
öljyä + voita paistamiseen
suolaa
mustapippuria

Marinadi:
1 lime
1 sitruuna
3/4 l kirsikkacolaa (Dr. Pepper) tai tavallista Colaa, tärkeätä on ettet käytä light-tuotetta koska silloin kastike ei karamellisoidu kokoon keittäessä
1 dl soijaa
1 solo valkosipuli, raastettu
runsaasti tuoretta rosmariinia
mustapippuria

Idea marinadiin otettu Soppa 365:stä.
Aloita marinadilla. Purista hedelmistä mehu. Yhdistä marinadin ainekset kulhossa. Lisää joukkoon myös puristetut hedelmänpuolikkaat. Nosta lihat marinadiin ja anna maustua jääkaapissa 2-12 tuntia.


Ota lihat marinadista ja pyyhi kuiviksi. Säästä marinadi. Anna lihojen olla huoneenlämmössä puoli tuntia. Keitä sillä aikaa colamarinadista glaseerauskastike.
Kaada marinadi kattilaan, ota sitruunan- ja limetinpuolikkaat pois. Hauduta 15 minuuttia. Anna liemen kiehua, kunnes siitä on jäljellä kolmannes.
Kuumenna öljy + voi paistinpannussa. Ruskista pihvit kauttaaltaan ja mausta suolalla ja mustapippurilla.


Laita uuninlämpö 100-150 asteeseen. Mikä alhaisempi lämpö sitä parempi tulos! Kaada osa redusoidusta marinadista pihvien päälle. Laita digitalinen lämpömittari yhteen pihveistä ja anna olla uunissa kunnes mittari näyttää 55 astetta (roosa), 58-60 astetta (kypsä). Kääri pihvit folioon ja anna levätä 8-10 minuuttia ennen leikkaamista. Valele sitten lämpimällä marinadilla.

Tarjoilin perunakakkua, bataattiranskalaisia http://forrecuisine.blogspot.fi/2016/10/kanasaltimbocca-ja-bataattiranskalaisia.html  ja uuniparsaa lisukkeina. Srirachamajoneesia ja misovoita rucolaversoilla löytyi myös lautasilta.

Kommentti lihasta: Olin hiukan skeptinen cola-marinadin suhteen mutta se toimi hyvin ja lihasta tuli todella superhyvää ja maukasta. Söpöläiset tykkäsivät glaseerauksesta! Lihat jäivät folioon odottamaan leikkaamista turhan kauan joten niistä tuli kypsät vaikka otin ne uunista kun mittari näytti 55 astetta. Mutta maku oli kuitenkin hieno.Testasimme kahta punaviiniä: australialainen Gemstone ja portugalilainen Altano. Ovat samaa hintaluokkaa mutta Gemstone voitti rinnan mitalla. Luulen että Altanon pitäisi odottaa kellarissa vielä vähän aikaa. 

Jälkkärinä oli kevyttä mango nice creamiä, pieniä suklaamunia ja kuppi espressoa.
http://forrecuisine.blogspot.fi/2017/04/mango-nice-cream.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti