PORO OSSO BUCO

maanantai 30. tammikuuta 2017


Talvella tekee aina hirveästi mieli erilaisia lihapatoja. Osso buco on yksi  parhaista ja tällä kertaa käytin porokiekkoja ja vähän muutakin poronlihaa siihen. "Osso" tarkoittaa luu ja "buco" reikä (italialainen ruoka). Luuydin on se juju tässä ruoassa. Se syödään lihan kanssa. Vieraita oli tulossa kylään, joten tein kunnon satsin ja  miehet kilpailivat luuydinpaloista tällä kertaa. Määrät ovat "noin" määriä, kannattaa käyttää järkeä ja makuaistejaan. Vasta seuraavana päivänä kaikki maut ovat täydellisiä. Älä unohda viimeistellä gremolatalla, se nimittäin tuo esille kaikki ihanat maut!


10-12 annosta

2 kg poronkiekkoja/vasikanpotkakiekkoja
3 isoa keltaista sipulia
3 isoa porkkanaa
1 palsternakka
1-2 varsisellerin vartta
5 valkosipulin kynttä
5 laakerinlehteä
7 dl punaviiniä
4 rkl riistafondia
2 rkl härkäfondia
5 dl vettä
4-5 rkl tomaatipyreetä
3 rosmariinin oksaa
(speltti)vehnäjauhoa
suolaa
mustapippuria
voita

Puhdista poronliha, tee kiekkojen uloimpiin kalvoihin muutaman viilto, suolaa ja pippuroi. Käännä spelttivehnäjauhoissa ja ruskista voissa. Siirrä liha (valurauta)pataan muiden ainesten kanssa. Pilko vihannekset pienempiin paloihin. Freesasin vihannekset pienessä voissa mutta se ei ole välttämätöntä. Sekoita tomaattipyree punaviinin, veden ja fondin kanssa. Kaada niin paljon nestettä pataan että lihat ja vihannekset melkein peittyvät. Anna muhia miedolla lämmöllä noin 3-3,5 tuntia tai 150-asteisessa uunissa. Lisää nestettä tarpeen vaatiessa.  Kun liha melkein irtoaa luista pata on valmis. Ja sitten tärkeä muistutus: Anna padan levätä kylmässä seuraavaan päivään. Lämmitä se ennen tarjoilua  ja sekoita siihen gremolata. Minulla on käytössä anopilta peritty aivan fantastinen iso valurautapata, jota käytän kaupungissa. Maalla käytän crock potiani.

Gremolata:
2-3 tl sitruunan kuorta
2-3 raastettua valkosipulin kynttä
4-5 rkl hakattua persiljaa
2-3 rkl voita

Freesaa ainekset voissa pari minuuttia ja sekoita pataan hetki ennen tarjoilua.






Tarjoilin padan  maailman parhaan perunamuusin kera ja oman puutarhan vihreillä pavuilla. Perunamuusin resepti löytyy tästä blogista http://www.andalusianauringossa.com/2016/11/itkettavan-hyvaa-taydellisen.html
Jos haluat tehdä normi osso bucoa niin vaihda poropotkat vasikan/naudan potkakiekkoihin, punaviini valkoviiniin ja riistafondi vasikan/härän fondiin. Klassinen lisuke on risotto milanese.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti