PHO-KEITTO KANALLA

torstai 2. helmikuuta 2017


Vietnamilainen keittiö kaikkine yrtteineen, mausteineen, tuoksuineen ja makuineen on osa paratiisia minulle. Olen viettänyt pari viikkoa maassa ja kaikkialla törmää näihin ihaniin tuoksuihin, joten siellä oli pakko istahtaa syömään aika usein. Vietnam oli ranskalainen siirtomaa 1887-1954 ja ranskalainen keittiö elää siellä vahvana vielä tänä päivänä. Esimerkiksi Bánh mì on täytetty patonki, jota myydään joka kadunkulmassa. Täytetyt letut niin ikään. Tänään keskitymme Pho-keittoon (lausutaan föö). Vietnamissa sitä syödään varsinkin aamulla. Matkalla töihin voi istahtaa ruokakojun muovituolille ja nauttia kulhollisen syntisen hyvää lientä joko lihan, kanan, kalan tai vihannesten kera. Annoksen pohjalla on aina riisinuudeleita ja päälle laitetaan yrttejä, limeä, chiliä, ituja ja kastikkeita. Voisin elää aika kauan tällä keitolla!  
Olen aikaisemmin tehnyt Phon lihasta (vaatii enemmän aikaa mutta on kaiken vaivan väärtti). Tämä on nopea ja helppo versio. Google auttoi reseptin etsimisessä mutta lopuksi tein aika paljon lisäyksiä ja muutoksia. Liemestä tuli todella maukas, mikä tässä ruoassa on kaikkein tärkein elementti.
Ainekset isoon kattilalliseen, noin 8-10 annosta:

3 litraa kanalientä
7-8 tähtianista
3-4 kanelitankoa
8 mausteneilikkaa
6-10 mustapippuria

1 rkl korianterin siemeniä

2 kpl sitruunaruohoa(hiukan murskattuja)
15-20 cm inkivääriä, viipaloitu
2 sellerin vartta, viipaloitu
(4 broccolinia, paloina)
2 rkl vaaleata misopastaa/5-6 rkl kalakastiketta
1 kg kanan rintafilettä

500 g leveitä riisinuudeleita, keitetään erikseen

1. Kiehauta liemi yhdessä kaikkien mausteiden ja vihannesten kera. Paahda ensin korianterin siemenet kuivalla pannulla niin mausta tulee voimakkaampi. Laita kokonaiset kanafileet liemeen. Anna kiehua hiljalleen 15-20 minuuttia. Jätin seisomaan vielä puoleksi tunniksi, jotta liemi imi kunnolla kaikki ihanat maut.
2. Nosta kanafileet kulhoon ja siivilöi liemi. Viipaloi fileet ja kiehauta liemi uudestaan. Lisää 1-2 limen mehu ja mahdollisesti kalakastiketta.3. Valmistele lisukkeet sillä aikaa kun liemi kiehuu.
4 kevätsipulia, viipaloitu
4 punaista chiliä ohuina viipaleina
1-2 punttia thai-basilikaa
2 punttia korianteria
1-2 punttia (väkevää) minttua
ituja
limeviipaleita
Hoisinkastiketta (kaupasta)
Srirachakastiketta (kaupasta)4. Keitä riisinuudelit pakkauksen ohjeen mukaisesti, ei liikaa. Huuhtele ja anna kuivua hiukan.
5. Laita riisinuudeleita kahdeksaan kulhoon (jos teitä on vähemmän voi hyvin lämmittää liemen seuraavana päivänä tai pakastaa). Sitten viipaloitua kanaa ja ituja. Kaada kuuma liemi päälle ja jokainen saa laittaa kevätsipulia, yrttejä, chiliä ja limeä mielensä mukaan ja maustaa hoisin- ja/tai srirachakastikkeella.
Syö keitto tikuilla ja lusikalla. Tikuilla saat vietyä kanapalaset suuhun ja lusikalla kauhot lientä. Kulhosta juominen kuuluu asiaan. Voi että,  tuli taas nälkä!

Vietnamissa uutta vuotta vietetään 3.2. Ehkä sinäkin syöt vietnamilaista ruokaa silloin?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti