Herkkujuustola: juustoparatiisi Sastamalassa

sunnuntai 29. marraskuuta 2020


 

Näyttää siltä että juustotarjottimien aika on käsillä; niin voi päätellä ainakin kaikista Instagramissa postatuista upeista kuvista. Myös täällä Maalaisbistrossa päätämme usein aterian pienellä juustotarjottimella makean jälkiruoan sijaan. Kuvan luksustarjotin sisältää Herkkujuustolan juustoja, leikkeleitä, hilloja, pähkinöitä, keksejä, siemennäkkäriä ja hedelmiä. Nautimme siitä toissa iltana päivällisen sijaan. Laseihin kaadettiin sekä punaista että valkoista testataksemme, mikä juustoista tykkäisi mistäkin viinistä. Kiva ajanviete vaikka koko perheelle, viinit voi vaihtaa teehen tai mehuun.

Tämä postaus on tehty yhteistyössä Herkkujuustolan kanssa. 

Musta juusto on nimeltään TuhkaHeidi, pehmeä hiilipintainen valkohomejuusto. Alhaalla vasemmalle oleva juusto on Edel Appenzell, pitkään kypsytetty juusto Sveitsistä. Kolmas juusto on Rote Hexe, myös pitkään kypsytetty voimakas juusto. Kuvan keskellä oma marmeladini päärynöistä ja saksanpähkinöistä; paras valinta juustojen seuraksi.
Heidi: pehmeä valkohomejuusto, Väinö: pehmeä valkohomejuusto, herkkusienimäinen maku. WilliWili: puolikova villiyrttiraitainen kittijuusto, joka voitti kultamitalin Pohjoismaiden artesaanikilpailussa 2016. Keltainen ja punainen hillo ovat valmistamiani chilihilloja.

Kuvan italialainen punaviini oli täydellinen osuma juustoille. Myös sisilialainen valkoviini Crudo, joka on raikas puolikuiva valkoviini sopi hyvin kaikkien juustojen kanssa. Riesling on sekin juustojen hyvä kaveri.
Saanko esitellä: Peter Dörig, juustomestari toisessa polvessa. Hän on lähtöisin Sveitsistä ja päätyi monien seikkailujen kautta lopullisesti Suomeen. Häijään markkinoilla hän tapasi tulevan vaimonsa Jennin ja päätti perustaa juustolan Selkeen kartanolle. Nyt Herkkujuustola on perheyritys, jossa myös perheen neljä tytärtä ahertavat silloin tällöin. Peterin ja Herkkujuustolan mielenkiintoinen tarina löytyy täältä www.herkkujuustola.fi. Sieltä löytyy  tietoa juustoista, juustojen valmistuksesta, ajankohtaisista tapahtumista, jälleenmyyjistä ja aukioloista. Ravintolassa voi nauttia lounasta ja päivällistä, menut löytyvät myös heidän nettisivuiltaan.

Suomen juustonvalmistuksen käynnistivät sveitsiläiset juustomestarit, jotka tulivat sankoin joukoin Suomen kartanomeijereihin 1800-luvun loppupuolella. He käynnistivät muun muassa vaikean emmentalerjuuston valmistuksen Suomessa. Peter Dörig on uuden aallon sveitsiläinen juustomestari, joka on muinaisten maanmiestensä jalanjäljillä: hän tekee maukkaita juustoja jälleen käsityönä paikallisista raaka-aineista. Tämä on aina huikea makuelämys meille, jotka olemme valitettavan tottuneita teollisesti valmistettuihin juustoihin.Metsuri on Herkkujuustolan suosituin juusto. Se on punahomejuusto mäntyviilussa, joka sopii sellaisenaan juustotarjottimelle. Kun laitat Metsuria 200n asteiseen uuniin 20 minuutiksi, saat ihanan fonduen, johon voit dipata leipää, (uunipaahdettuja) kasviksia tai perunaa. Resepti löytyy täältä www.herkkujuustola.fi/reseptit. Löytyy myös ravintolan listalta.

Paikan päällä voi tilata erilaisia juustotarjottimia. Kuvassa makea versio marengilla, suklaalla, hedelmillä ja kirsikkahillolla.


On myös mahdollista seurata juustovalmistuksen eri vaiheita kurkkaamalla tästä söpöstä ikkunasta. Valitettavasti päivän valmistus oli juuri päättynyt kun kävimme siellä.
Peter valittiin vuoden juustomestariksi vuonna 2016. Tämä erittäin miellyttävä Herkkujuustolan toimitusjohtaja ja juustomestari on myös varsinainen kielitaituri; hän puhuu sujuvasti suomea ja ruotsia, puhumattakaan saksasta, englannista, ranskasta ja venäjästä!
Jos liikut Tampere-Pori väliä älä aja ohi pysähtymättä Herkkujuustolassa. Ehdotan että pidät kahvi/lounas/päivällistauon Juustosopissa (Herkkujuustolan ravintola). Samalla voit ostaa mielenkiintoisia artesaanijuustoja joko itsellesi tai tuttavillesi. Mainio paikka syötävien joululahjojen ostoksille!


Herkkujuustola Oy
Kurvosentie 3
38420 Sastamala
Häijään liikenneympyrä
Tampere-Pori-valtatien varrella2 kommenttia:

  1. Voi hemputti, me ajettiin tuosta ohi pari kertaa tänä vuonna, enkä tiennyt mikä ihanuus tuo onkaan! Nyt kyllä kirjoitan muistiin "muista käydä"-listalleni. Ihana muuten tuo postauksen avauskuva!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari! On kyllä mielenkiintoinen paikka: käsityönä tehtyjä maukkaita juustoja ja aivan ihastuttava omistaja/juustomestari Peter. Luithan hänen tarinansa netistä?

      Poista