Pikkelöidyt kasvikset

tiistai 17. marraskuuta 2020

 

Useimmista kasviksista tulee älyttömän hyviä, kun ne saavat lillua etikkaisessa sokeriliemessä pari vuorokautta. Käytin tavallista 1-2-3 säilöntälientä ja jos käytät steriloituja lasipurkkeja pikkelöintiin, niin kasvikset säilyvät raikkaina monta viikkoa jääkaapissa. Tällä kertaa oli retiisien, minikurkkujen ja kyssäkaalin vuoro lähteä uintireissulle. Laitoin retiisit kokonaisina ja puolikkaina, kurkut paloina ja ohuina siivuina ja kyssäkaalin pieninä kuutioina ja ohuina siivuina liemeen. Suosittelen kokeilemaan myös fenkolia, punasipulia ja porkkanaa.
Pikkelöidyt kasvikset sopivat mainiosti koristamaan ja tuomaan makeutta, happamuutta ja rapsakkuutta ruokaan kuin ruokaan. Isänpäivän kalalautanen sai tarvittavan raikkauden näistä kasviksista. Ne piristävät myös kivasti tartarin, carpaccion ja patén. Voisin jopa väittää, että moni ruoka nousee toisiin sfääreihin saatuaan muutaman pikkelöidyn kasviksen seurakseen.Pikkelöidyt kasvikset

Ainekset:

noin 200 g retiisejä tai 1 kyssäkaali tai 1 keskikokoinen kurkku tai muu kasvis

1 dl etikkaa

2 dl hienoa sokeria

3 dl vettä

 2 tl sinapinsiemeniä

1 maustemitta suolaa

valinnaisia maustajia: valkosipuli, chili, inkivääri, piparjuuri, laakerinlehti

Huuhtele ja puhdista kasvikset hyvin. Viipaloi rettiisit (käytin kokonaisia) ja laita ne hyvin puhdistettuun lasipurkkiin. Käytin mandoliinia kyssäkaalin ja kurkun viipalointiin. Käytä juustohöylää ellei sinulla ole mandoliinia. Kuorin kyssäkaalin ensin, mutta kurkku sai pitää kuorensa värin vuoksi. Tein mahdollisimman ohuita viipaleita. Kasvikset pehmenevät liemessä ja taipuvat sen jälkeen eri muotoihin.

Kiehauta etikka, sokeri, vesi, sinapinsiemenet ja suola. Kaada kuuma liemi kasvisten päälle. Laita kansi päälle ja anna jäähtyä. Laita jääkaappiin ainakin vuorokaudeksi ennen tarjoilua.
Ei kommentteja:

Lähetä kommentti