Chilijuttuja

sunnuntai 25. marraskuuta 2018



Muutama runsassatoinen chilikasvi on saanut muuttaa kasvihuoneesta verannalle kylmien ilmojen tultua. Toivottavasti suurin osa hedelmistä ehtii kypsyä ennen kuin joulusiivous alkaa … vaikka en kyllä ole niin tarkka sen siivouksen kanssa. Muutama viikko takaperin tein satsin chilihilloa ja nyt tein omena-sipuli-chilichutneyta, josta tuli sopivan tulista kaikkien nautittavaksi. Tarkoitus olisi tarjota sitä ankan ja riistan seuraksi. Joulukinkkukin varmaan tykkää siitä.

Jamie Oliverin säilöttyjä chilejä olen tehnyt aikaisemmin ja ne vievät kielen mukanaan. Esimerkiksi juustoleivän tai hampurilaisen välissä ne ovat aika kovaa kamaa. Kannattaa käyttää pitkiä chilejä, jos ostat kaupasta, koska niitä on helpompi käsitellä ja ne ovat kauniimman näköisiä. 

Aasialainen chilitahna on superväkevä; muutama tilkka riittää maustamaan kastikkeen tai salaatin. Itse käytän sitä majoneesiin, wokkiruokiin, chili con carneen, bouillabaisseen jne.  Ainoastaan chiliaddikteille!

Muista käyttää kertakäyttöhanskoja aina kun käsittelet chilejä!


Chilichutney

Kahteen keskikoiseen lasipurkkiin:
noin kilon verran ruokaomenoita
5 (tai enemmän) väkeviä chilejä
2 salottisipulia
1 lime
2 rkl omenasiideriviinietikkaa
2,5 dl hillosokeria
1-1,5 dl vettä

Kuori ja lohko omenat. Poista siemenet chileistä ja pilko hedelmät pieniksi. Pilko myös salottisipulit. Purista limestä mehu. Laita omenat, chilit, sipulit ja hieman vettä kattilaan. Kiehauta ja vähennä lämpöä ja anna omenien sulaa. Sekoita välillä ja lisää vettä jos tarve vaatii. Paina lohkot rikki kauhan avulla. Lisää limen mehu, viinietikka, hillosokeri ja vähän vettä. Anna kiehua hiljaa viitisen minuuttia ja siirrä chutney steriloituihin lasipurkkeihin. Säilytä kylmässä.


Jamien säilötyt chilit

Kuvan kahteen purkkiin:
200 g vihreitä chilihedelmiä (käytin sekä punaisia että vihreitä; vihreä on miedomman makuinen)
5-10 kokonaista mustapippuria
3-5 laakerinlehteä
1-2 rkl korianterin siemeniä
2 tl suolaa
2-3 kukkurallista rkl sokeria
0,4 dl valkoviinietikkaa tai riisiviinietikkaa

Leikkaa chilit auki ja poista siemenet raapimalla lusikalla. Kaada kiehuvaa vettä chilien päälle, anna olla viitisen minuuttia ja kaada sitten vesi pois. Tällä menetelmällä jäljellä olevat siemenet irtoavat. Laita mustapippurit, laakerinlehdet, korianterin siemenet, chilit ja suola purkkeihin. Kaada sokeri ja viinietikka kattilaan ja lämmitä kunnes sokeri on sulanut kokonaan. Kun neste vielä on kuuma, muttei kiehuva, kaada se chilien päälle purkkeihin. Anna jäähtyä ja kierrä kannet kiinni. Säilytä purkkeja jääkaapissa; kahden viikon päästä ne ovat valmiita nautittavaksi. Chilit säilyvät ainakin 4 kuukautta jääkaapissa.


Väkevä chilitahna

Kahteen keskikokoiseen lasipurkkiin:
200 g pieniä väkeviä chilihedelmiä
2,5 dl vettä
1 tl suolaa
1 tl sokeria
4 tl viinietikkaa
4 tl öljyä (ei oliivi)

Poista chilien kannat ja laita kokonaiset chilit siemeneineen pieneen kattilaan veden kanssa ja kiehauta. Vähennä lämpöä, laita kansi puoliksi päälle ja hauduta 15 minuuttia. Anna hieman jäähtyä.

Kaada chilit ja neste monitoimikoneeseen; lisää suola, sokeri, viinietikka ja öljy. Anna koneen käydä kunnes saat sileän massan. Säilytä tiiviskantisessa purkissa jääkaapissa. Säilyy ainakin 2-3 viikkoa jääkaapissa.

Tämä tahna antaa sopivasti potkua pastakastikkeisiin, wokki- ja pataruokiin, riisiin, munakkaisiin, majoneesiin jne. Muista aloittaa pienenpienellä määrällä … 


Viimeisessä kuvassa näkyy osa tänä vuonna tekemistäni säilykkeistä. Oikealla koukuttava chilihillo, etuvasemmalla karhunvatukkamarmeladi, sitten päärynämarmeladi saksanpähkinöillä ja sahramipäärynähillo. Niiden takana kesäkurpitsasäilyke ja superhyvät kurkut.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti