Ahvenkeitto de luxe

maanantai 5. marraskuuta 2018Niistä onnettoman pienistä kaloista, jotka eksyvät verkkoihin silloin tällöin, kannattaa keittää hyvä kalaliemi. Sen voi joko käyttää heti tai pakastaa. Tällä kertaa käytin ainoastaan pikkuahvenia, mutta mikä tahansa kalalaji kelpaa. Kalat suomustetaan (ahvenia ei tarvitse) ja sisukset poistetaan; sitten ne ovat valmiita hyppäämään liemeen vihannesten joukkoon. Vihanneslaatikosta löytyy yleensä jotain sopivaa tällaiseen liemeen.

Kalaliemeen laitoin:
12 pientä ahventa
vettä
tillin varsia
fenkolia
lehtiselleriä
1 keltasipuli lohkoina
kokonaisia valkopippureita
laakerinlehtiä
karkeaa merisuolaa
ruokaöljyä

Lorautin tilkan öljyä kattilan pohjalle ja pyöräytin vihanneksia siinä parisen minuuttia. Lisäsin kalat, suolan ja valkopippurit. Kaadoin päälle niin paljon kiehuvaa vettä että kaikki ainekset peittyivät. Liemi sai kiehua hiljaa noin 20 minuuttia, kunnes ainekset olivat kiehuneet hieman rikki. Kaadoin liemen siivilän läpi ja heitin kalavihannesmassan kompostiin.Itse keittoon laitoin:
3 isoa perunaa
1 pala purjoa, vihreä osa
1/2 kyssäkaali
1/2 - 1 vihreä kesäkurpitsa
1,5 - 2 litraa kalalientä

voissa paistettuja ahvenfileitä

Paloittelin kaikki vihannekset sopiviksi paloiksi ja keitin ne kypsiksi kalaliemessä. Suolasin ja pippuroin ahvenfileet ja paistoin niitä voissa kuumassa pannussa pari-kolme minuuttia. Siirsin ne lautasille vihannesliemen päälle ja ripottelin mustaa sormisuolaa päälle.

Uudet isot tabletit  tulevat Lovely Linenistä (Kardelen). Löytyy monissa eri väreissä. 100 % pellavaa. Todella sopivan kokoisia ja käytännöllisiä. Kiitos Marina!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti