SAN SEBASTIAN - RUOKAPARATIISI, JOKA ON KIERTOMATKAN ARVOINEN

sunnuntai 17. joulukuuta 2017Ruokaa, ruokaa, ruokaa, cavaa, viiniä ja taas ruokaa, ruokaa, ruokaa...lyhyt tiivistelmä meidän kolmen päivän matkastamme San Sebastiániin/Donostiaan. Hurmaava kaupunki (noin 190 000 asukasta) missä voit nauttia merestä ja kävelyretkistä...silloin kun et syö tai nuku. Toinen Euroopan kahdesta kulttuuripääkaupungista 2016, kuuluu Baskimaan suurimpiin kaupunkeihin ja sijaitsee vain 20 minuutin automatkan päässä Ranskan rajasta.
Kulttuuri sai jäädä väliin, koska tähtäimessä oli ehtiä syödä ja juoda niin hyvin kuin mahdollista kolmen päivän aikana. Ja kyllä me nautimmekin lounaista ja illallisista ja mahtavista punaviineistä! Aamiaisesta viis...maassa maan tavalla...kuppi aromikasta kahvia ja menoksi! Emme panostaneet Michelin-ravintoloihin, vaan viihdyimme tungoksessa Parte Viejassa (vanha kaupunki) täpötäysissä pinxtos-baareissa espanjalaisten ja turistien sekamelskassa. Sujuvaa ja ystävällistä palvelua...suomalaisilla olisi paljon opittavaa täällä.
Lensimme Bilbaoon. Bussi- tai taksimatka sieltä San Sebastiániin kesti tunnin verran.
Lista ruokapaikoista, joihin tutustuimme:

Taberna Gandarias Calle 31 de agosto (paras pinxtos-katu)
-emme kuitenkaan nauttineet pinxtostarjonnasta, koska halusimme istua pitkän kävelyretken jälkeen...saimme viimeisen pöydän ravintola-salissa
-uunissa gratinoitua rapua, turskaa kolmella eri tapaa, grillattua mustekalaa

Kommentti: hyvää mutta tajusimme vasta tilattuamme, että tämä  oli ilmiselvästi lihapaikka.

La Cuchara de San Telmo Calle 31 de agosto edustaa uuttaa baskilaista keittiötä. Täällä tilataan pinxtokset menulta eikä valita valmiiksi tehdyistä, mikä tietysti tarkoittaa sitä, että ne ovat lämpimiä. Tämä ravintola ei ottanut varauksia ollenkaan, joten olimme paikalla klo 19 kun paikka aukesi ja saimme pöydän terassilta...niitä oli ainoastaan neljä. Pinxtosannokset olivat kahdelle tai neljälle.
-tonnikalaa ponzukastikkeella ja sipulihunnulla, vasikanposkia punaviinissä, rapurisottoa, kokonainen grillattu ja karamellisoitu hanhen maksa, simpukoita

Kommentti: Kaikki annokset maistuivat herkullisilta (unohdin jopa ottaa valokuvan risotosta, vasikanposkista ja tonnikalasta) ja tilaamamme viini aivan loistavaa. Syötyämme ravintolaan pyrkivien jono oli jo niin valtavan pitkä ja nälkäiset katseet niin tuimia että jatkoimme matkaamme. Sisätilan ovet laitettiin lukkoon, kun sinne ei mahtunut enää lisää ihmisiä.

La Rampa on charmikas kala- ja äyriäisravintola satamassa. Olin varannut pöydän terassilta aikoja sitten. Ravintolan ovet ovat kiinni tiistai-iltana ja koko keskiviikkopäivän. Mahtava paikka ja taatusti tuoreita mereneläviä.
- ravintolan erikoisuus on iso lautanen grillattuja ja keitettyjä äyriäisiä. Ne olivat aivan loistavia.
-percebes (hanhenkauloja), jotka tarjoillaan höyrytettynä joko lämpiminä tai haaleina
- grillattuja sardiineja


- turskaa tomaattikastikkeessa

Kommentti: kaikki ruokalajit olivat ihanan tuoreita ja hyvin maustettuja mutta "mariscos a la parilla" vei voiton tällä kertaa


Borda Berri, Calle Fermin Calbeton 12, tarjoilee trendikkäitä pinxtoksia jotka tilataan taulumenusta. Ovat siis lämpimiä. Pieni ja ahdas seisomabaari, mutta sopu tilaa antaa. Ulkona pari pöytää.
- rapuravioli, vasikanposkia punaviinissä, ibericokinkulla maustettua tonnikalaaKommentti: hurjan maukkaita ja kauniita annoksia (hiukan liian suolaisia).Vielä muutamia pinxtos-kuvia... olkaapa hyvät.Teimme pienen retken Hondarribian kylään ja ihastuttavaan kala-ravintolaan...siitä lisää kohta!

2 kommenttia:

  1. San Sebastian oli i-ha-na! Monessa samassa paikassa kävimme,kaikissa pintxoilla. Borda Berri jäi meiltä kokematta mikä jäi hiukan harmittamaan. Ei vain ollut auki sopivasti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tunnelma niissä (usein) pienissä pintxo-baareissa oli kyllä uskomaton. Ja tarjoilu...salamannopea useimmiten. Juolahti just mieleen että täytyy varmaan pääsiäiseksi tehdä pieni pintxo-viritelmä.

      Poista