Hirvipata burgundilaisittain + viinivinkki

maanantai 13. toukokuuta 2019



Pataruoat mielletään yleensä syys- ja talvikauden ruoiksi, mutta viikko sitten kun sää oli kylmä ja kauhea, päätin tehdä isosta hirvipaistista ranskalaistyylistä pataa. Erinomainen tilaisuus kutsua ystäviä syömään. Sekä hirvipaistin että Châteauneuf-du-Pape viinin olimme saanet vannoutuneelta metsästäjätutulta. Kiitos Heikki.

HUOM! Tee mielellään pata pari päivää etukäteen, niin kaikki padan maut ehtivät kunnolla syventyä.

Ainekset 10-12 hengelle:
1,8 kg hirven lihaa (käytin ulkopaistia, mutta palapaistikin käy mainiosti)
5 rkl voita
mustapippuria
suolaa 
4 isoa keltasipulia
8-10 valkosipulin kynttä
2 porkkanaa kuutioina
1 iso pala juuriselleriä kuutioina
1 dl konjakkia
4 rkl tomaattipyrettä
4 rkl vehnäjauhoja
1 pullo punaviiniä+härän/riistan fondia
hieman vettä

Bouquet garni: 3-4 tl timjamia/tuoretta timjamia
2-3 laakerinlehteä
muutama persiljan oksa

Lisukkeet ja tarjoilu:
300 g suolattua possunkylkeä/pekonia
1 purkki hillosipuleita
2 kourallista kuivattuja sieniä (käytin herkkutatteja)

1. Leikkaa liha 4 sentin kuutioiksi, ruskista ne voissa kuumassa padassa erissä. Pippuroi, suolaa, pilko sipuli ja lisää se ja puristettu valkosipuli. Possunkylki voi hetken olla mukana antamassa makua tässä vaiheessa.

2. Sammuta liesituuletin ja liekitä konjakilla. Sekoita joukkoon tomaattipyre, vehnäjauhot, viini ja fondi+vettä. Lisää myös porkkana- ja sellerikuutiot ja bouquet garni. Nestettä pitää olla niin paljon, että se nippanappa peittää lihat.

3. Anna padan hautua hiljaisella lämmöllä 2-3 tuntia. Lihan on oltava tosi mureaa. Pata saa levätä kylmässä (ellet tarjoile sitä heti) pari päivää. Jos haluat paksumpaa kastiketta voit suurustaa sitä voi-jauhokuulalla (beurre manié) ja antaa kiehua pari minuuttia. Tarkista maku ja lisää soijaa/suolaa ja pippuria tarvittaessa.

Lisukkeet: Pekoniviipaleet voit laittaa pellille ja lykätä uuniin (225 astetta) kunnes ne ovat rapeita ja sitten leikata paloiksi. Purista vesi liotuista sienistä ja paista ne voissa timjamioksien kanssa. Lisää pekoni, sienet ja hillosipulit vasta kun lämmität padan ennen tarjoilua tai tarjoile lisukkeet erikseen.

Lautasella on myös kermaista perunamuusia ja uunipaahdettuja tomaatteja.

Klassinen boeuf bourguignon löytyy täältä:




Testasimme kahta eri ranskalaista viiniä padan kanssa:
1) La Chasse des Princes, Châteauneuf-du-Pape 2016 (29 €) oli mielestämme enemmän sopusoinnussa padan kanssa. Se on muheva, pehmeä ja täyteläinen. Siinä on myös hillomaista makeutta ja jälkimaku on pitkä ja miellyttävän pehmeä.
2) Château Fontestau 2012 (18,40 €) on keskitäyteläinen tyypillinen Bordeaux-viini. Se on melko kehittynyt ja maanläheinen. Siitä löytyy mustaherukkaa ja luumua. Harmoninen jälkivaikutelma. Ihan kelpo viini.
Molemmat viinit ovat palkittuja viinimaailmassa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti