Alkukeitto valkoisesta parsasta, pinaattiöljy + viinivinkki

sunnuntai 5. toukokuuta 2019




Oletko järjestämässä juhladinneriä lähiaikoina? Siinä tapauksessa voin lämpimästi suositella tätä sametinpehmeää alkukeittoa tilpehööreineen. Pääraaka-aine on valkoinen tuore parsa, ja tässä ruoassa hyödynnetään parsa kuorineen. Liemi keitetään kuorista ja puumaisista osista, nuput käytetään ehjinä koristeluun.

4 annosta:
500 g valkoista parsaa
5 dl kanalientä
1 salottisipuli
1 rkl voita
1 dl kuivaa valkoviiniä
2-3 dl kermaa (käytin ruoanlaittokermaa)
suolaa
valkopippuria
sitruunamehua
100-150 g kylmäsavulohta


1. Kuori parsat tarkasti ja säästä kuoret. Katkaise puumainen osa ja laita kuorikippoon. Kiehauta liemi ja lisää siihen kuoret + puumaiset osat. Anna kiehua hitaasti kannen alla noin 20 minuuttia.
2. Säästä parsanuput koristeluun ja leikkaa varret paloiksi. Kuori ja hienonna salottisipuli. Kuumenna nokare voita kasarissa ja freesaa varret ja sipuli; noin pari minuuttia.
3. Siivilöi parsaliemi varsi-sipuliseoksen joukkoon ja lisää viini. Anna kiehua matalalla lämmöllä kunnes parsa tuntuu pehmeältä. Soseuta blenderissä sileäksi. Kaada keitto takaisin kattilaan ja lisää kerma. Mausta suolalla, valkopippurilla ja pienellä määrällä sitruunamehua.
4. Keitä parsannuput kypsiksi kevyesti suolatussa vedessä ja laita ne syviin lautasiin. Leikkaa lohi pieniksi paloiksi ja laita lohenpalat parsannuppujen päälle. Koristele jollain yrtillä, itse valitsin vesikrassin mutta kirveli tai ruohosipuli sopivat myös mainiosti.
5. Kaada kuuma keitto lautasille ja tarjoile esimerkiksi yrttiöljyn ja krutonkien kanssa.









Krutongit:
Leikkaa reunat pois neljästä paahtoleipäviipaleesta ja leikkaa sitten viipaleet pieniksi kuutioiksi. Paista ne voissa kullankeltaisiksi ja ripottele niitä keiton päälle tai tarjoa erikseen.

Pinaattiöljy:
Kasvihuoneessani babypinaatti on kohta ylikypsää ja siksi käytin pinaattia yrttien sijaan. Laitoin kaksi kourallista puhdistettua pinaattia blenderiin. Sitten lisäsin 1-1,5 dl ekologista öölantilaista rypsiöljyä ja hieman sormisuolaa. Blenderi käyntiin ja kahden minuutin päästä minulla oli kaunis vaaleanvihreä öljy, jota lorautin keiton päälle.






Viinivinkki:
Parsaruoat tykkäävät kuulemma Chablis-viineistä. Siksi testasimme Chablis Marouettes 2017 ja totesimme että väittämä pitää paikkansa. Viinissä on miellyttävä omenan ja yrttien tuoksu ja maku on hedelmäinen ja tasapainoinen. Jälkimaku on hivenen yrttinen ja sitruksinen. Hinta: noin 23 euroa.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti