Levypiirakka sipulilla, fenkolilla ja sienillä

perjantai 2. maaliskuuta 2018



Minulla on usein jemmassa jääkaapissa rulla lehtitaikinaa, yleensä Lidlin puff pastry-nimistä. Siitä on helppo loihtia jotain pientä hyvää tilanteeseen kuin tilanteeseen. Cocktail-paloja, tapaksia, niin suolaisia kuin makeita piirakoita, leivoksia ja pasteijoita. Viimeksi tein suolaisia "levytapaksia" täytettyinä kolmen sortin karamellisoidulla sipulilla, fenkolilla ja sienillä. K-kaupassani oli niin houkuttelvan näköinen rasia aasialaisia sieniä, että oli ihan pakko ostaa. Voit yhtä hyvin käyttää kuivattuja sieniä tai tuoreita herkkusieniä. Liha, kana, kala tai pelkät vihannekset/juurekset sopivat mainiosti tähän levypiirakkaan. Erittäin suositeltava tapa käyttää (jää)kaapin jämät.

Ainekset:
1 rulla lehtitaikinaa, vaikka Lidlin puff pastryä
2 punasipulia, ohuina siivuina
2 banaanisalottisipulia, ohuina siivuina
3 valkosipulin kynttä, ohuina siivuina
1 iso fenkoli, ohuina siivuina
1 rasia Asian mix sieniä, 250 g
voita + öljyä
hunajaa
(rosmariinia)
mustapippuria
(chili/yrtti)suolaa

1. Siivuta sipulit ja fenkoli ohuiksi siivuiksi mandoliinilla. Puhdista ja leikkaa isoimmat sienet viipaleiksi. Pienet voi käyttää kokonaisina. Kuullota sipuli voissa ja öljyssä keskilämmöllä 2 minuuttia. Lisää 1-2 rkl hunajaa (ja lisää rosmariinin oksa) ja anna sipulin karamellisoitua muutama minuutti. Paista sillä välin fenkolia toisessa pannussa pienessä määrässä voita ja öljyä muutama minuutti, kunnes se pehmenee. Sekoita sitten sipuli ja fenkoli ja mausta suolalla ja pippurilla.

2. Paista viipaloituja sieniä voi-öljyseoksessa pari minuuttia korkealla lämmöllä. Mausta.

3. Rullaa taikina leivonta-arkille pellillä. Käännä reunoja hieman sisäänpäin ja paina kevyesti, niin täyte pysyy paremmin. Pistele pohjaa haarukalla ja voitele reunat vedellä tai kananmunalla. Laita ensin sipulifenkolitäyte ja sienet viimeiseksi.

4. Laita pelti uuniin. 225 asteeseen noin 20-25 minuutiksi.












Herkullisia pieniä tapaksia tai alkupaloja kuohuviinin kanssa. Ihana viikonlopun aloitus!

Tässä makeat leivokset puff pastrysta. Täytteenä kesän marjoja ja crème pâtissière. Tulisit nyt nopeasti lämmin kesä!







6 kommenttia:

  1. Upea setti sieniä minun suosimallani taikinalla!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Sari! Toi puffitaikina on todella mahtava!

      Poista
  2. Oi nam! Ihanaa suolaista tarjottavaa. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oli kyllä hyvää. Vaikka ei tykkäisikään fenkolista sellaisenaan, se antaa pikantin lisän karamellisoidulle sipulille.

      Poista