Suolaan säilötyt sitruunat à la Zeina

sunnuntai 24. maaliskuuta 2019Säilötyt sitruunat ovat yksi Pohjois-Afrikan keittiön peruspilareista. Olen kerran vuosia sitten ostanut yhden purkin näitä, mutta mielestäni ne olivat pahan makuisia enkä innostunut käyttämään niitä ruoanlaitossa. Kokkauskurssilla Marrakechissa jouduin uudestaan silmätysten näiden sitruunoiden kanssa, kun valmistimme kana taginea, ja totesin että ilman  tätä sitruunaa ruoasta ei missään nimessä olisi tullut yhtä herkullista. Kaupan säilötyt sitruunat eivät lähimainkaan vetänyt vertoja näille kotisäilötyille. Siltä istumalta päätin tehdä näitä itse kotiin palattuani. Nyt minulla on lasipurkki kellarissa täynnä sitruunoita, suolaa, chiliä, kanelia ja laakerinlehtiä. Niiden pitäisi olla valmiita käytettäväksi vajaan kuukauden päästä … eli sopivasti pääsiäiseksi.Käyttämäni resepti tulee Zeina's kitcheniltä:

5 ekologista sitruunaa (otin 4 isoa, ei mahtunut enempää purkkiini)
1 kanelitanko
3 laakerinlehteä
1 punainen chili (jos haluat tulisuutta)
2 rkl oliiviöljyä
2 sitruunan mehu
kuumaa vettä
suolaa (käytin karkeaa merisuolaa)

1. Puhdista lasipurkki kunnolla kuumassa vedessä. (Steriloin myös purkin uunissa.)
2. Harjaa sitruunat kunnolla, leikkaa pois sitruunoiden kärki molemmista päistä. Tee kaksi ristikkäistä viiltoa sitruunoihin ja laita noin ruokalusikallinen suolaa jokaiseen sitruunaan. Peitä myös purkin pohja suolalla. Laita sitruunat tiivisti yhteen purkkiin, niin etteivät ne kellu ympäriinsä. Lisää kanelitanko, laakerinlehdet ja mahdollisesti chiliä. Lisää sitruunamehu, peitä kuumalla vedellä ja lorauta lopuksi päälle oliiviöljyä.
3. Säilytä viileässä ja pimeässä ainakin viikon verran (mieluummin 30 päivää parhaan maun saavuttamiseksi). Säilytä sen jälkeen jääkaapissa. Säilyy hyvänä ainakin 6 kuukautta.

Säilöttyjä sitruunoita voi käyttää kala-, lintu-, liha- ja kasvisruoissa sekä lisukkeena. Ne sopivat myös piristämään makeita jälkiruokia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti