Tomahawk ja T-bone grillistä + viinivinkki

maanantai 9. heinäkuuta 2018Grillaamme nykyään paljon useammin erilaisia kasviksia kuin lihaa. Terveellistä ja maukasta samalla kertaa. Välillä kuitenkin kaipaamme grillattua lihaa ja grilliin päättyy harvemmin muuta lihaa kuin naapurimme kasvattamaa lihakarjaa. Tuntuu hyvältä tietää että lehmät, jotka laiduntavat näköetäisyydellä ovat eläneet tasapainoisesti ja laadukkaasti ja viettäneet puolet vuodesta laitumella. Se on luomua se.

T-luupihvi on miellyttävä pieni "kyljys", joka koostuu pienestä sisäfileestä t-luun yhdellä puolella ja isommasta ulkofileestä toisella puolella. Liha on, kuten aina, maukkainta luun vierestä. Maustoin pihvin ainoastaan suolalla ja mustapippurilla ja voitelin sen rypsiöljyllä ennen kuumaan grilliin menoa. Käänsin sen heti, kun lihanestettä ilmestyi pinnalle. Kun sisälämpötila oli noin 55 astetta (medium) poistin pihvin grillistä ja laitoin sen folion sisään 10 minuutiksi. Jätin sen lepäämään lämpimään paikkaan ennen  siivuiksi leikkaamista.
Tomahawk on luullinen naudankyljys, joka painaa 1 ja 1,5 kilon välillä. Se riittää siis mainiosti pienelle porukalle syöjiä. Tietysti liha kannattaa nostaa huoneenlämpöön noin tunti ennen grillausta. Tässä vaiheessa minulla on tapana maustaa lihaa suolalla ja mustapippurilla. Käytän aniharvoin marinadeja tai rubeja, mutta tarjoan aina maustettua majoneesia valmiin lihan kanssa. Omat suosikkini maustaessa majoa ovat chili ja valkosipuli tai erilaiset yrtit ja fermentoitu/musta valkosipuli.

Grillasin suoralla kuumalla lämmöllä väriä kumpaankin puoleen. Jatkoin sitten grillausta epäsuoralla lämmöllä 15-20 minuuttia kunnes sisälämpötila oli 54 astetta. Käänsin lihan välillä. Annoin lihan vetäytyä lämpimässä noin 10 minuuttia. Viipaloin sen ohuiksi viipaleiksi poikkisyin jaa tarjosin majoneesin ja lisukkeiden kanssa.Grilliliha tarvitsee hyviä tykötarpeita, kuten tomaattisalsaa
ja kesäkurpitsagratiinia


Täyteläinen Nero d'Avola viini Sisiliasta on mitä mainioin valinta grillatulle lihalle. Tämä Passiventoviini omaa makeahkon täyteläisen maun, koska valmistuksessa on käytetty osin kuivattuja rypäleitä. Maussa vivahteita lakritsista, salviasta ja vaniljasta. Pehmeät tanniinit. Miellyttävä ja pitkä  makeahko jälkimaku. 11 euroa. Hintansa väärti.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti