Kauriin entrecôte & uunijuureksia + viinivinkki

sunnuntai 6. toukokuuta 2018



Onnistuin talvella saamaan käsiini kaksi pientä kauriin entrecôte-palaa, jotka ovat kiltisti odottaneet vuoroaan pakastimessa. Halusimme viikonloppuna syödä lihaa pitkästä aikaa ja onneksi muistin näiden palojen olemassaolon. Lisukkeeksi paahdettuja uunivihanneksia ja lihan paistoliemestä nopea kevyt punaviinikastike. Tämä annos huutaa seurakseen täyteläistä punaviiniä.

Ainekset:
350 g kauriin entrecôtea (kaksi palaa)
suolaa
mustapippuria
voita
tuoretta rosmariinia
tuoretta timjamia

Suolasin ja pippuroin lihan. Ruskistin palat voissa kuumalla paistinpannulla. Sitten lisäsin tuoretta timjamia, rosmariinia ja muutama nokareen voita. Valelin lihaa voiseoksella muutaman minuutin ajan. Siirsin lihan uunivuokaan, laitoin paistomittarin lihan paksuimpaan kohtaan ja kaadoin voi-yrttiseoksen päälle. Nostin sen 225 asteiseen uuniin kunnes sisälämpötila näytti 52-54 astetta (roosa). Huom: ellei uuni ole tarpeeksi kuuma kauris alkaa maistua maksalle! Otin lihan uunista ja laitoin lämpimään paikkaan lepäämään folion alla 5-10 minuuttia ennen kuin leikkasin sen viipaleiksi. Sirottelin hieman sormisuolaa ja mustapippuria päälle. 


Uunijuurekset:
porkkanaa
broccoliinia
perunaa
punasipulia

Maustoin juurekset za'atarilla, chilisuolalla ja karhunlaukkarypsiöljyllä. Laitoin ne 225 asteiseen uuniin noin 10 minuutiksi (yhtaikaa lihan kanssa).

Kastike: 
Kaadoin hieman vettä paistinpannuun ja annoin kiehahtaa. Lisäsin voi-yrttiseoksen uunivuoasta, riistafondia, punaviiniä, yrttejä ja vielä vähän vettä. Annoin kiehua pari minuuttia, tarkistin maun ja siivilöin kastikkeen. 
Täältä löytyy "aito" punaviinikastikeresepti Maizenalla
http://forrecuisine.blogspot.fi/2016/11/haranfileerulla-taytettyna-pestolla.html





Riistalle sopii täyteläinen ja roteva punaviini. Malbec vie yleensä ajatukset Argentiinaan, mutta myös Chilessä valmistellaan Malbec-viinejä. Chileläinen mies italialaisilla juurilla perusti Viña Mayun 2005. Viña Mayu oli ensimmäinen viinitalo Elqui Valleyssä Pohjois-Chilessä, missä maailman kuivin autiomaa sijaitsee. Sekä viinin maku että tuoksu ovat täyteläisiä. Rustiikkinen viini pehmeillä tanniineilla ja mausteisella pienellä hapokkuudella. Jälkimaku on pitkä ja miellyttävä. Hinnaltaan noin 13 euroa. Sanoisin, että hintansa väärti.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti