Suklainen ja pähkinäinen päärynäcrumble

sunnuntai 8. lokakuuta 2017



Crumble on lainasana, joka tulee englannin- ja ranskankielisestä maailmasta. Suomeksi ehkä muruseos olisi sopiva sana? Ei kuulosta yhtä jännältä kuin crumble, vai mitä? Tästä maukkaasta piirakasta löytyy tummaa suklaata, hasselpähkinöitä ja tietysti päärynöitä omasta puusta. Viimeiset muuten. Piiras tarjotaan haaleana vaniljajäätelön tai kuohukerman kanssa. Voit piristää kerman muutamalla tipalla konjakkia. Kokeilin crème fraîchea maustettuna konjakilla ja vaahterasiirapilla ja se oli oikein onnistunut crumblen kaveriksi. Vaniljavispi ei toiminut yhtä hyvin. Resepti on otettu Allt om mat-lehdestä.

Yhteen piirakkaan tarvitset:
75 g huoneenlämpöistä voita + 1 rkl vuokaan
2 dl vehnäjauhoja
0,5 dl sokeria
0,5 dl hienonnettuja hasselpähkinöitä
50 g raastettua tummaa suklaata
4 isoa päärynää (minulla oli 5 pienempää)

Tarjoiluun: vaniljajäätelöä tai kuohukermaa maustettuna konjakilla (tai jollain toisella hyvällä juomalla)

1. Lämmitä uuni 225 asteeseen. Sekoita 75 g voita, vehnäjauhot, sokeri ja hasselpähkinät murumaiseksi taikinaksi. Laita lepäämään jääkaappiin.

2. Voitele iso piirakkavuoka tai 4-6 uuninkestävää annosvuokaa ruokalusikallisella voita. Raasta suklaa karkeaksi. Kuori, poista siemenkodat ja leikkaa päärynät paloiksi. Laita päärynäpalat vuokaan ja sirottele päälle raastettu suklaa.

3. Levitä murusekoitus päärynöiden päälle ja paista uunin keskiosassa noin 15 minuuttia, kunnes väri on kullankeltainen.

4. Tarjoile haaleana vaniljajäätelön tai kuohukerman kanssa.










 Assistentti lähettää terveisiä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti