Pommes de terre coquilles

keskiviikko 3. toukokuuta 2017


Halpa retroruoka, joka maistuu kaikille. Löysin vanhan reseptin opiskeluajoilta...kun rahat olivat melkein loppu, tämä oli oikea juhlaruoka. Uuniperunat, jotka ensin paahdetaan uunissa ja sitten koverretaan sisus ja siihen sekoitetaan  muita herkkuja. Kelpaa hyvin yksikseen tai lihan/kalan kaveriksi. Tai sitten järjestät perunabileet, jossa on tarjolla näitä maukkaita perunoita muutamilla eri täytteillä! Coquille tarkoittaa muuten kuorta.

Neljälle hengelle tarvitset:
5 reilun kokoista soikeata perunaa
100 g pekonia
3 rkl crème fraîchea
reilu nokare voita
1 kananmuna
valkosipulia maun mukaan
(50 g roquefort-juustoa)
suolaa
mustapippuria

Kuorrutus:
80-100 g juustoraastetta
1-3 rkl crème fraîchea


1. Pese perunat hyvin. Kypsennä ne 200-asteisessa uunissa. Perunat ovat valmiita, kun ne tuntuvat sormella painettaessa pehmeiltä. Älä kokeile kypsyyttä veitsellä tai tikulla, jottei kuori rikkoudu. Minun perunani tulivat kypsiksi noin 50:ssä minuutissa. Perunat poksahtavat, jos ovat liian kauan uunissa!

2. Halkaise kuumat perunat kahtia pituussuuntaan terävällä veitsellä. Koverra sisus lusikalla kuorta myöten ja laita se kulhoon. Varo vioittamasta kuorta.

3. Muussaa sisukset ja lisää voi, crème fraîche, kananmuna, hyvin hienoksi hakattu käristetty pekoni, murskattu/raastettu valkosipuli, suola ja pippuri. Jos käytät roquefortia, pehmennä se ensin ja lisää sitten.

4. Täytteen tulee olla kiinteää mutta kuohkeaa. Neljää henkeä kohden tarvitaan yksi ylimääräinen peruna, muuten täyte jää vajaaksi.

5. Täytä kuoret soseella ja laita juustoraasteeseen sekoitettu crème fraîche-kuorrutus kaiken kukkuraksi. Gratinoi 250-asteisessa uunissa kunnes juusto on sulanut ja perunat ovat saanet kauniin värin.

6. Jos olet valmistanut täytetyt perunat etukäteen ja ne ovat ehtineet kylmetä, lämmitä niitä kymmenkunta minuuttia 200-asteisessa uunissa ja lisää sitten juustosekoitus ja gratinoi 250-asteessa.


Kommentti: Itse jätin roquefort-juuston pois koska tarjoilin perunat grillatun entrecôten kanssa missä oli runsaasti chilivoita. Pekonin sijaan sopii chorizo tai sienet mm. Seuraavalla kerralla laitan sipulia joukkoon ja paljon yrttejä. Muista suolata tarpeeksi! Bon appétit!

Missäköhän minun maistiaiseni viipyy?



6 kommenttia:

  1. Mä niin rakastan näitä ja kiitos kun postasit, olin ihan unohtanut koko herkun olemassaolon. Mukavaa loppuviikkoa :)

    VastaaPoista
  2. Ihan sattumalta löysin reseptin vanhasta vihkosta ja muistin ihan oikein...olivat kyllä vastustamattoman herkullisia. Lähden herkuttelemaan Pariisiin viikonlopuksi...taidan syödä muita herkkuja kuin perunoita siellä. Bon week-end Sari!

    VastaaPoista
  3. Peruna on niin hyvää! Täytyy kiireellä testata ennen uusien perunoiden aikaa. Ihanaa viikonloppua Pariisiin!

    VastaaPoista
  4. Kiitos viikonloppukokki! Aurinkoista viikonloppua sinnekin!

    VastaaPoista
  5. Herttinen! Siiton yli 20 vuotta kun oon näitä tehny ja aivan unohtanu koko jutun. Kiitos reseptistä ja rapsut maistiaisia oottaneelle apukokille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sama juttu täällä...tai oikeastaan ehkä 30 vuotta. Mutta hyviä ovat edelleen. Bany kiittää rapsuista ja minä kiitän kommentistasi Sari!

      Poista