Marjatartaletit crème pâtissièrilla

lauantai 27. toukokuuta 2017


Halusin välttämättä näyttää teille kukkivan venäläisen luumupuumme ja siksi teinkin nämä tartaletit, jotka sopivat tunnelmaan. Täytteenä on crème pâtissièria ja viime kesän marjasatoa. Pakasteesta löytyy vielä omia karhunvatukoita, puna- ja mustaherukoita ja metsämansikoita. Kaikki luomua. Yleensä syön niitä jugurtin tai aamupuuron päällä. Marjojen ihanat värit saavat jo hyvälle tuulelle, eikö totta? Puhumattakaan terveysaspektista!

Tein jo edellisiltana crème pâtissièrin. Se säilyy hyvänä muutaman päivän jääkaapissa.

Crème pâtissière:
2 munankeltuaista
3 dl punaista maitoa
60 g sokeria
15 g maizenaa
20 g vehnäjauhoa
suolaa
Vispaa keltuaiset sokerin kanssa, lisää jauhot, maizena ja suola. Kaada kiehuva maito joukkoon vähitellen sekoittaen koko ajan. Kaada seos kattilaan ja siirrä liedelle. Sekoita koko ajan kunnes seos tulee kiehumispisteeseen, vähennä lämpöä ja anna seistä muutama minuutti, kunnes seos tarttuu lusikkaan. Älä unohda sekoittaa koko ajan! Ota pois liedeltä ja anna jäähtyä. Säilytä jääkaapissa.

Tätä tehdessäni puuhasin muitakin asioita, siksi laitoin kai liikaa maizenaa ja tulos oli aika kompakti seos. Muttei hätää: kaadoin joukkoon hiukan Marsalaa, joka myös lisäsi pikkuisen terävyyttä seokseen. Ei paha!


Olin ostanut Lidlin puff pastryä/lehtitaikinaa, joka säilytetään jääkaapissa, ei pakastimessa. Sitä halusin testata näihin tartaletteihin. Taikina ei sisällä paljon sokeria, joten sitä voi mainiosti käyttää suolaisiin leivonnaisiinkin.

Taikina on valmiiksi kaulittu paperille. Otetaan vain pakkauksesta ja leikataan sopiviin paloihin. Käytin mallina pientä kantta, joka oli hieman vuokia isompi. Voitelin vuoat kunnolla sulatetulla voilla ennen kuin laitoin taikinapalat niihin. Taikinan päälle pienet voipaperipalaset ja sitten kuivia herneitä jotta pohja ei nouse paiston aikana.


Laitoin uunin 225 asteelle ja annoin tartalettien olla uunissa 15 minuuttia. Sitten poistin herneet ja laitoin vuoat uudestaan uuniin viideksi minuutiksi, jotta pohjat varmasti olisivat kypsät. Poistin tartaletit vuoista ja annoin niiden jäähtyä. Säilyvät hyvin ilman täytettä muutaman päivän kuivassa paikassa. Täytä ne vasta vähän ennen nauttimista. Ensin kerros crèmeä ja sitten marjoja. Hieman puuterisokeria päälle ja kauniit leivokset ovat valmiit nautittavaksi kahvin, teen tai makean viinin kanssa. Sampanjahan sopii myös, mutta on varmaan sanomattakin selvää että sitä voi juoda milloin vain.

Kommentti: Olen aikaisemmin tehnyt näitä paakkelseja murotaikinasta. Silloin ei tarvitse häärätä herneiden kanssa, joten helpommalla pääsee. Murotaikina sisältää enemmän sokeria kuin tämä lehtitaikina. Toisaalta, jos haluaa päästä helpommalla, voi laittaa taikinarinkulat suoraan leivinpaperin päälle pellille ja paistaa. Silloin niistä tulee korkeita torneja kuten puff pastry- kuvassa ylhäällä.




Nauti sopivassa seurassa aurinkoisena päivänä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti