KOOKOSCURRYSIMPUKAT

keskiviikko 8. helmikuuta 2017Simpukoita joko rakastaa tai vihaa. Kuulun ehdottomasti ensimmäiseen ryhmään: sinisimpukat ja kampasimpukat ovat herkkujani. Moni ehkä vierastaa niiden valmistusta, mutta ei kannata; se kuuluu keittotaiteen helpoimpiin asioihin. Ostovaiheessa kannattaa olla tarkkana että simpukat todella ovat tuoreita ja hyvän näköisiä. Pidä silmällä kahta seuraavaa seikkaa: 1) osta ja valmista simpukoita ainoastaan syksyllä ja talvella; siis syys-huhtikuun välisenä aikana (sama pätee ostereihin). 2) Älä säilytä niitä montaa tuntia jääkaapissa, vaan valmista heti ja heitä pois kaikki vaurioituneet simpukat. Kopauta aukinaiset simpukat ja heitä menemään elleivät ne sulkeudu.Ainekset:
1 kg sinisimpukoita (verkkopussillinen), putsattuja
3-4 rkl vihreää/keltaista currytahnaa (punainen on voimakkaampi, mutta sekin sopii mainiosti jos on sillä tuulella)
ruokaöljyä
400 g kookosmaitoa (1 tölkki)
1-2 rkl kalakastiketta
1 rkl muscovadosokeria
1/2-1 lime, raastettu kuori ja mehu
1 ruukku thaibasilikaa
jasmiiniriisiä/leipää

1. Aloita currysta. Freesaa nopeasti 3 rkl currytahnaa pienessä öljyssä, kannellisessa korkeareunaisessa paistinpannussa. Kaada päälle kookosmaito, lisää puolet thailehdistä varsineen ja raastettu limekuori. Lisää limemehu, kalakastike ja muscovadosokeri.
2. Anna kiehua 5 minuuttia. Maista ja lisää enemmän currytahnaa ja kalakastiketta tarvittaessa.
3. Pese ja putsaa simpukat. Heitä pois simpukat jotka eivät sulkeudu kopauttaessa. Laita ehjät simpukat kastikkeeseen.
4. Laita kansi päälle ja keitä noin 5 minuuttia kunnes simpukat avautuvat. Heitä menemään ne simpukat, jotka eivät auenneet.
5. Koristele lopuilla thaibasilikan lehdillä.
6. Tarjoile heti jasmiiniriisin tai hyvän leivän kera.
7. Sinisimpukat syödään perinteisesti niin, että se kuorenpuolikas, jossa simpukka on kiinni,  työnnetään suuhun ja simpukka napataan hampailla/huulilla. Liemi syödään lusikalla tai sen annetaan imeytyä leipään. Taivaallista!

Kommentti: Rakastamme simpukoita ja tästä versiosta tuli  tämän vuoden hitti. Currytahna on kyllä mainio keksintö; sehän sisältää jo valmiiksi niin paljon mausteita, että kastikkeen tekeminen helpottuu huomattavasti. Alussa kannattaa laittaa hiukan vähemmän ellei ole tottunut väkeviin makuihin. Rohkeasti kokeilemaan: siitä vaan ei voi tulla huono!


Juomana oli Sauvignon blanc-viini. Ei oikein iskenyt ruoan mausteisuuden takia (mistä kyllä olin tietoinen). Mutta jos olen rehellinen en kyllä muutenkaan maksaisi melkein 20 euroa tästä viinistä. Hurmaava etiketti kylläkin. Suosittelisin Gewürztraminerin tai Rieslingin kumppaniksi näille simpukoille (mausteinen ruokahan vaati hiukan makeutta) ... tai olutta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti