Tarte tatin à la tomate

torstai 17. syyskuuta 2020

 

Tomaatit maistuvat parhaiten au naturel, suoraan puskasta. Hieman sormisuolaa halkaistulle tomaatille ja heti suuhun. Nam. Tein kokeilumielessä pari purkkia tomaattimarmeladia chilillä juustoja varten, mutta maku oli liian ketsuppimainen, joten ei jatkoon. Tykkään laittaa tomaatteja paistoksiin ja piirakoihin ja pari viikkoa sitten tein tällaisen paistoksen https://forrecuisine.blogspot.com/2020/09/flan-aux-tomates.html , joka sai paljon kehuja. Päivän ranskalainen tatin saa twistinsä punaisesta balsamicosta, joka antaa tomaateille makeutta ja happoa yhtaikaa. Paistos maistuu parhaalta jäähtyneenä tai kylmänä.

Yhteen piirakkaan tarvitset:

1 rulla voitaikinaa

noin 7-8 isoa kypsää tomaattia

1 iso valkosipulinkynsi

1 rkl sokeria

oliiviöljyä

tuoretta timjamia

4 rkl punaista balsamicoa

suolaa

mustapippuria

1. Halkaise tomaatit leveyssuunnassa kahtia.

2. Kuumenna paistinpannu ja lorauta siihen hieman oliiviöljyä. Paista tomaatteja kuoripuoli alaspäin keskilämmöllä noin 10 minuuttia.

3. Raasta/purista valkosipulia tomaattien päälle, ripottele sokeria ja timjaminlehtiä päälle.

4. Käännä tomaatinpulikkaat ja jatka paistamista ilman kantta 5 minuuttia. Peitä sitten kannella ja jatka vielä paistamista 3-5 minuuttia.

5. Lisää balsamicoa, suolaa, pippuroi ja anna redusoitua ilman kantta parin minuutin ajan.

6. Lämmitä uuni 200 asteeseen.

7. Siirrä varovasti tomaatit (jätä ylimääräinen neste pannuun, siihen voi dipata leipää) uunivuokaan. Laita leikatut pinnat alaspäin. Peitä tomaatit taikinalevyllä ja laita reunat vuoan sisään. Tee reikiä taikinaan haarukalla.

8. Paista noin 20-25 minuuttia. Ota vuoka uunista ja käännä paistos ylösalaisin toiseen vuokaan, niin että tomaattipuoli tulee ylöspäin.

9. Laita paistos uudestaan uuniin noin viideksi minuutiksi, jos haluat kuivemman ja rouskuvamman tatinin. Ripottele sormisuolaa ja mustapippuria päälle. Anna jäähtyä.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti