Hulluna papuihin

torstai 13. elokuuta 2020

 
Taitepapu, pensaspapu, salkopapu, haricot vert, vahapapu ... pavusta on moneksi. Pavut ovat satavarmasti tulevaisuuden ruokaa, sillä ne ovat oivallisia proteiinin lähteitä. Ne sitovat typpeä ja parantavat maaperän koostumusta. Pavut ovat siis ekologinen vaihtoehto. Tämän lisäksi ne ovat herkullisia. Lajikkeita on runsaasti ja niissä on isoja makueroja joten pavuista on joka lähtöön.

Papujen kasvatuksessa ei ole kuin yksi niksi: lämpö. Pavut vaativat kuohkean ja lämpimän maan, joten niitä on aivan turha kylvää kylmään maahan. Olen joka vuosi kasvattanut pensaspapulajiketta, jonka nimi on Cordoba. Nimi viittaa lämpimämpään ilmanalaan ja siksi olen esikasvattanut taimet. Loppukesä on palkinnut vaivan ja olemme saaneet herkutella ohuenohuilla herkullisilla pavuilla.

Tänä vuonna kasvatin Cordoban ohella Neckargold-nimistä salkopapua ja klassista pensaspapua nimeltä Saxa. Viimeksimainittu on hyvin varhainen ja on antanut  lähes kaiken satonsa tämän kirjoitushetkellä, kun taas Neckargold ja Cordoba ovat vasta pääsemässä käyntiin.
 Herkuttelu sen kun jatkuu!

Puutarhuri kirjoitti tämän postauksen. Kuvassa hän on lempihommissaan.
Salkopavut kylvin laiskana miehenä puutarha-aidan viereen, joten vältyin salkojen rakentelulta. Neckargold kiipeää aitaa pitkin omia aikojaan ja kerääminenkin on kelppoa, kun ei tarvitse kyykistellä.


Kolmenlaisia papuja: pyöreässä astiassa on vahapapuja (Neckargold) ja hienonhienoja ohuita Cordoba-pensaspapuja. Pöydällä ja puuastiassa on Saxa-papuja. Jos haluaa superherkullisia papuja, niin ei saa ryhtyä ahneeksi. Pavut pitää kerätä sopivan nuorina, jolloin ne ovat maukkaimmillaan. Satoa tietysti tulisi enemmän, jos niiden antaisi kasvaa kauemmin, mutta silloin maku kärsii.

Papujen valmistaminen on helppoa. Keitä niitä reilusti suolatussa vedessä noin 5 minuuttia/kunnes ne ovat sopivan kypsiä, mutteivät mene rikki. Valuta vesi pois ja lisää sulatettua voita papujen päälle. Hieman sormisuolaa täydentämään makunautintoa. 

Arkistosta löytyy muutama ohje missä papuja on käytetty:


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti