Taivaalliset uunikuivatut tomaatit kahdella tapaa

perjantai 20. syyskuuta 2019




Tomaattien paahtaminen uunissa on helppoa kuin heinänteko. Voit valita minkälaisia tomaatteja tahansa; koolla ei ole mitään väliä. Ja maku on aina yhtä ihana. Ellet ole valmistanut näitä pieniä herkkuja aikaisemmin, niin kokeile ja ylläty. Tässä pari erilaista reseptiä: ensimmäisessä isot tomaatit ovat uunissa 3-4 tuntia ja sen jälkeen ne upotetaan öljy-yrtti-valkosipuliliemeen. Toisessa reseptissä pienet tomaattipuoliskot käännetään yrtti-suola-öljy-balsamicoseoksessa ennen kuin menevät uuniin.




1. Uunikuivatut tomaatit yrttiöljyssä ("Landleys kök" blogista)

Ainekset yhteen purkkiin (4 dl):
1 kg tomaatteja (otin omasta maasta pieniä keltaisia ja punaisia)
suolaa
valkosipulinkynsiä
2-3 dl oliiviöljyä
tuoreita yrttejä kuten timjamia, oreganoa, rosmariinia (oma valinta)

1. Puolita tomaatit ja aseta ne leikkauspinta ylöspäin uunipellille. Suolaa.

2. Laita pelti 150 asteiseen uuniin (alas). Jos käytät isoja tomaatteja kestää 3-4 tuntia ennen kuin ne ovat valmiita, pienet valmistuvat tunnissa-parissa. Pistele leikkauspintaa haarukalla paahtamisen puolessa välissä, niin mehu valuu ulos helpommin. Tomaatit ovat valmiita kun kuivuminen on alkanut. Vähennä lämpöä, jos tomaatit näyttävät tummuvan liikaa.

3. Anna tomaattien jäähtyä ja laita ne sitten hyvin puhdistettuun lasipurkkiin. Kuori ja halkaise valkosipulinkynnet ja lisää ne purkkiin. Revi mukaan tuoretta oreganoa ja timjamia. Suolaa ja pippuroi. Kaada päälle niin paljon öljyä että tomaatit peittyvät ja kierrä kansi kiinni. Säilytä jääkaapissa.







2. Uunipaahdetut tomaatit yrteillä ja balsamicolla (resepti "Ruskigt gott" blogista)

Tarjoilin näitä vastustamattomia tomaatteja sienipeston kaverina kuohuvan seuraksi pienimuotoisen kokkauskurssin alkuun. Ja ne olivat tarjolla myös tekemämme sienirisoton kanssa. Antoivat kivan vivahteen tuhdille risotolle. Salaisuus piilee suola-balsamico-yrttisekoituksessa jossa tomaatit uivat ennen uuniin pääsyä. Keittiökin tuoksuu taivaalliselle!

Ainekset:

500 g kirsikkatomaatteja (käytin pieniä luumutomaatteja)
sekoitettuja tuoreita yrttejä (minulla oli persiljaa, timjamia, basilikaa ja rosmariinia)
5 rkl oliiviöljyä
3 rkl balsamicoa
hieman sokeria
3 valkosipulinkynttä
(1/2 hienonnettu tuore chili)
suolaa
mustapippuria

1. Lämmitä uuni 150 asteeseen. Puolita kaikki tomaatit ja laita kulhoon. Silppua yrtit ja lisää kulhoon oliiviöljyn ja balsamicon kanssa. Ripottele päälle sokeria, suolaa ja mustapippuria. Sekoita kunnolla.
2. Siirrä tomaatit leivinpaperilla vuoratulle pellille. Murskaa ja kuori valkosipulikynnet ja lisää pellille. Laita uuniin tunniksi. Jätin omani uuniin 1,5 tunniksi ja pistelin tomaattien leikkauspintoja haarukalla, kun ne olivat olleet uunissa puolisen tuntia.



P.S. Tomaattien ihana maku ei oikein välity kuvasta, mutta voin taata, että se on umamia täynnä. 



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti