Kesäkurpitsasämpylät (G,L) & luumuhillo

sunnuntai 1. syyskuuta 2019



Täällä Maalaisbistron keittiössä ovat ajat hieman hektisiä, kun yritän hyödyntää mahdollisimman paljon kypsyneitä hedelmiä ja vihanneksia. Luumu-, päärynä- ja omenapuut ovat niin täynnä hedelmiä, että pelkään niiden katkeavan. Vanhalle luumupuulle kävi jo näin. Miksi kaikkien hedelmien pitää kypsyä yhtaikaa? Sen lisäksi yritän käyttää kesäkurpitsasatoa kaikin mahdollisin tavoin: grillaan, paistan, täytän, teen carpaccioa, gratineja, lasagnea, leivon ja säilön. Tuntuu hyvältä tietää ettei minkäänlaista myrkkyä ole käytetty kasvujakson aikana. "Kesäkurpitsa"etiketin alla löytyy läjä kokeilemisen arvoisia reseptjä. Tänään vuorossa on terveellisiä sämpylöitä, jotka sisältävät paljon kesäkurpitsaa ja kananmunia. Alkuperäinen resepti löytyy ruotsalaisen Åse Falkmanin blogista (56 kilo) nimellä "Zucchinibaguetter".



Ainekset noin 8-10 sämpylään:

6 kananmunaa
4 dl raastettua kesäkurpitsaa (noin yksi iso)
1 dl mantelijauhoja
2 rkl kookosjauhoja
1/2 dl pofiberiä (perunakuitujauhetta)
1/2 dl auringonkukan siemeniä
3 rkl seesamin siemeniä
1/2 dl chian siemeniä
2,5 rkl psylliumia
2 tl leivinjauhoja
1/2 - 3/4 tl merisuolaa
(1 rkl leipämausteita)
(1 raastettu valkosipulinkynsi)
1 dl raastettua juustoa

1. Lämmitä uuni 200 asteeseen.
2. Vatkaa munat kuohkeiksi. Raasta kesäkurpitsa ja purista ulos ylimääräinen neste.
3. Sekoita raaste munavaahtoon.
4. Sekoita kuivat ainekset ja lisää ne ja raastettu juusto kananmuna-kesäkurpitsataikinaan.
5. Jätä turpoamaan noin 10-15 minuutiksi.
6. Muotoile pyöreitä tai pitkulaisia sämpylöitä ja laita ne leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.
7. Paista noin 25 minuuttia tai kunnes sämpylät ovat kauniin värisiä ja kypsiä. 



Tämä yksinkertainen luumuhillo kanelilla ja rosmariinilla sopii paahdetulle leivälle, jälkiruokajuustoille ja pannukakulle mm.

Keltainen luumuhillo (noin 3 keskikokoista purkkia):

500 g keltaisia kivettömiä luumuja 
0,5 dl vettä
1,5 dl hillosokeria
0,5 dl fariinisokeria
1 rosmariinin oksa
1 kanelitanko

Laita kivettömät ja halkaistut luumut kattilaan. Lisää vettä, sokeria, rosmariinia ja kanelia ja keitä noin 10 minuuttia ilman kantta, kunnes koostumus on mieleinen. Kaada hillo steriloituihin lasipurkkeihin ja säilytä viileässä.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti