Jumalainen uunikala espanjalaisittain

sunnuntai 30. kesäkuuta 2019Kaupan kalatiskissä sattui olemaan kulta-ahvenia (dorada) ja päätin valmistaa niitä kokonaisina uunissa. Pienen googlaamisen jälkeen löysin todella hyvältä kuulostavan ohjeen, joka sisälsi oliiviöljyä, valkoviiniä, valkosipulia ja pimentónia (espanjalaista savupaprikapulveria). Kastikkeesta tuli uusi suosikki kaikessa helppoudessaan ja se sopii ainakin kuhalle, siialle ja lahnalle.Ellet löydä kulta-ahvenia voit yhtä hyvin käyttää kuhaa, siikaa tai lahnaa.

Menettelin seuraavasti:
1. Suomustin ja perasin kaksi kultaotsa-ahventa (voit pyytää kalakauppiaasi tekemään sen puolestasi) ja tein viiltoja nahkaan. Suolasin kalat sekä sisältä että ulkoa ja maustoin valkopippurilla. Sitten lorautin päälle pari dl valkoviiniä ja laitoin vuoan 180-asteiseen uuniin. Valkoviinin alettua kiehumaan kalat saivat vielä olla noin 15 minuuttia uunissa. Valelin kaloja valkoviinillä kerran kun ne vielä olivat uunissa ja toisen kerran kun ne olivat valmiit. 

2. Sillä aikaa kun kala valmistui uunissa pilkoin krouvisti valkosipulia ja freesasin sen noin kahdessa desissä oliiviöljyä keskilämmöllä. Ole tarkkana, etteivät valkosipulit tummu liikaa, koska silloin kastiketta ei voi käyttää. Kun valkosipuli oli valmis lisäsin runsaan teelusikallisen pimentónia kuumaan öljyyn. Sekoitin ja ihanan tuoksuinen kastike oli valmis.

3. Kaadoin kastikkeen kalojen päälle kun ne tulivat uunista. Tarjoilin keitettyjä varhaisperunoita ja parsaa kalojen kanssa. Pöytään vielä hyvää leipää! Tämä on suosikkikalaruokani tällä hetkellä!
Viikkoa myöhemmin tein hieman erilaisen version siiasta. Suolasin ja pippuroin kuten yllä, mutta levitin myös kerroksen chilihilloa kalojen päälle. Sitten samanlainen valkosipuliöljy pimentónilla lopuksi. Maukas lopputulos näinkin!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti