Coquilles Saint Jacques

tiistai 10. huhtikuuta 2018



Kampasimpukat kuuluvat alkuruokasuosikkeihini. Kannattaa pitää pussillinen niitä jemmassa pakastimessa, jos pitää saada nopeasti juhlava pieni alkuruoka aikaiseksi. Blogista löytyy kaksi aikaisempaa hyväksi todettua kampasimpukka-alkuruokaa.


 Nautimme perheen kanssa  seuraavista gratinoiduista kampasimpukoista pääsiäisen alla. Voit valmistaa ruoan ohjeen kohtaan 3 asti tunteja aiemmin ja säilyttää jääkaapissa. Lämmitä kastike varovaisesti ennen kuin annostelet sitä simpukoiden päälle ennen uuniin menoa.

Ainekset 4-6:
2,5 dl kalalientä
2,5 dl valkoviiniä
500 g puhdistettuja ja halkaistuja kampasimpukoita
60 g voita
4 silputtua kevätsipulia
1 viipale hyvänlaatuista pekonia pilkottuna
100 g tuoreita herkkusieniä ohuina viipaleina
1/2 dl vehnäjauhoja
2 dl kermaa
1-2 tl sitruunamehua
suola
mustapippuria
2,5 dl tuoreita leivänmuruja (kuivattua leipää monitoimikoneessa ajettu muruiksi)
30 g sulatettua voita

1. Voitele 4-6 pientä uunivuokaa tai kampasimpukan kuorta. Kuumenna kalaliemi ja valkoviini kattilassa. Lisää puhdistetut kampasimpukat. Pane kansi päälle ja keitä keskilämmöllä 4 minuuttia, kunnes simpukat eivät enää ole läpikuultavia. Poista simpukat reikäkauhalla; peitä ja pane odottamaan. Kuumenna kattilassa oleva neste kiehuvaksi ja keitä, kunnes sitä on jäljellä 4 dl.

2. Sulata voi kattilassa. Lisää sipulit, pekoni ja herkkusieniviipaleet. Kypsennä keskilämmöllä 3 minuuttia välillä hämmentäen, kunnes sipuli on pehmennyt. Sekoita joukkoon jauhot ja kypsennä 2 minuuttia. Lisää säästynyt kalaliemi ja hämmennä, kunnes seos sakenee ja alkaa kiehua. Sekoita joukkoon kerma, sitruunamehu, suola ja pippuri. Peitä ja pane odottamaan. Säilytä lämpimässä. Sekoita leivänmurut ja voisula kulhossa.

3. Jaa simpukat neljään astiaan. Annostele niiden päälle lämmintä kastiketta ja ripottele päällimmäiseksi leivänmuruseosta. Nosta 200-225 (grillivastus) asteiseen uuniin noin viideksi minuutiksi kunnes gratiinit ovat saanet kauniin värin.



Vuoat menossa uuniin. Simpukankuoreni olivat aika pieniä (ja minulla oli ainoastaan 4), joten laitoin ylimääräiset 2 annosta pieneen uunivuokaan.


Kommentti: Koristelin annokset syötävillä kukilla ja krassilla (blue pepe) tapani mukaan. Sitruuna-/limelohko voisi myös olla paikallaan. Kastikkeeseen voisi laittaa jotain yrttiä, kuten timjamia tai ranskalaista rakuunaa.
Juomaksi suosittelen raikasta valkoviiniä; esimerkiksi Pinot gris tai Sauvignon blanc. Tai miksei Cava tai Champagne jos on juhla-ateriasta kyse.


4 kommenttia:

  1. Enpä ole muistanut kampasimpukoita pitkiin aikoihin. Täytyykin taas ostaa pussillinen ja keksiä niistä jotain kivaa. Gratinointi on hyvä idea :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niistä saa todellakin kaikenlaista hyvää. Oma suosikkini on kyllä grillatut aasialaisella twistillä.

      Poista
  2. Tämä on kiva, mutta samalla juhlava alkuruoka! Ja kaunis! Minulla on aika monta noita kuoria Utah Beachiltä kerättynä, ne kun vaan käytön jälkeen pesee, niin taas voi käyttää uudelleen. Osa on aika syviäkin, niitä simpukan "kansipuolia", niihin mahtuu pieni, tosi pieni alkukeittoannoskin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nämä mun kuoret (eivät itse kerättyjä) olivat joskus ahkerassa käytössä mutta siirsin ne jossain vaiheessa kellariin. Kellarin siivoaminen on aina jännää ja yllätyksiä täynnä! Ainakin meillä!

      Poista