Hasselbackan perunat hyppäsivät gratiiniin

sunnuntai 12. marraskuuta 2017




Hasselbackan perunat lienevät tuttuja kaikille. Gratiinimuodossa niistä tulee todella maukkaita kerman ja juuston ansiosta. Laihdutusruokaa tämä ei varsinaisesti ole, mutta silloin tällöin juhlatilanteissa voi syödä hieman epäterveellisesti. Yleensä käytän mieluummin lientä ja viiniä kerman sijaan ruoanlaitossa, mutta tämän gratiinin juju on nimenomaan kuohukerman ja juuston käyttö. Saat pehmeän kermaisen perunagratiinin, joka todella sulaa suussa. Hieman juhlavampi perunaruoka.

Ainekset:
runsas kilo perunoita
100 g raastettua juustoa, käytin 40 g parmesaania ja 60 g cheddaria
3 valkosipulin kynttä
1-2 rkl tuoretta timjamia/rosmariinia
1 keltasipuli
3-4 dl kuohukermaa
suolaa
mustapippuria
2 rkl voita

Uunilämpö: 200 astetta

1. En kuorinut perunoita vaan harjasin ne kunnolla juoksevan veden alla. Siivutin perunat mandoliinilla noin puolen sentin viipaleiksi ja laitoin ne kylmään veteen vähäksi aikaa.

2. Raastoin sipulin ja sekoitin sen 3 dl kerman ja 70 g raastetun juuston sekaan. Lisäsin hienonnetun timjamin/rosmariinin (käytin molempia) ja raastetut valkosipulit sekoitukseen. Maustoin oikein kunnolla suolalla (sekoitus saa olla miltei liian suolainen) ja pippurilla.

3. Siirsin perunaviipaleet kermajuustosekoitukseen ja kääntelin niitä kunnolla, niin että peittyivät kokonaan sekoitukseen.

4. Voitelin uunivuoan voilla ja ladoin perunasiivut pystysuuntaan, ensin vuoan reunoja pitkin ja sitten keskelle kunnes ei näkynyt tyhjiä välejä. Siivujen pitää olla tiivisti yhdessä. Lopuksi kaadoin loput kermasekoituksesta perunoiden päälle ja peitin vuoan foliolla.

5. Laitoin vuoan 200 asteiseen uuniin 30 minuutiksi. Sitten poistin folion ja jatkoin kypsentämistä toiset 30 minuuttia. Otin gratiinin uunista ja levittelin loput juustoraasteet sen päälle. Laitoin sen takaisin uuniin kunnes pinta oli hyvän värinen ja rapea. Se kesti noin 30 minuuttia. Eli paistoajaksi tulee 1,5 tuntia kaiken kaikkiaan. Annoin gratiinin jäähtyä hieman ennen tarjoilua.










Kommentti: Vieraat olivat yhtä mieltä siitä etteivät olleet syöneet näin maukasta perunaruokaa aikaisemmin. Lautasella on myös peuraa kahdella tapaa. Punaviinikastike odottaa vielä kattilassa  kuvaushetkellä. Lisää riistan valmistuksesta seuraavalla kerralla.

Blogistani löytyy muitakin perunaherkkuja, esimerkiksi tämä söpöliini http://forrecuisine.blogspot.fi/2017/05/pommes-de-terre-coquilles.html

2 kommenttia:

  1. Hieno idea! Pitää heti kokeilla, kun on seuraavan hasselbackaloinnin aika. :D

    VastaaPoista
  2. Täytyy kyllä myöntää ettei se idea ihan omasta päästä pulpahtanut...mutta gratiini sai paljon ylistystä ja menekki oli aika hurja. Hyviä hasselbackalointeja Sari!

    VastaaPoista