Aasialaiset simpukat & rapea kuha

sunnuntai 5. marraskuuta 2017Simpukkasesonki on täällä taas! Sinisimpukathan ovat herkullisia ja halpojakin. Aikaisemmin tyydyin valmistamaan simpukat ranskalaisella tavalla, à la marinière, johon sisältyi valkoviiniä, sipulia, valkosipulia, persiljaa, timjamia ja joskus hieman kermaakin. Nyt minulla on taas aasialainen kausi meneillään (ehkä siksi, että odotan innolla Aasian matkaa kokkauskursseineen). Siispä tämä kastike sisältää punaista currytahnaa, sipulia, chiliä, limeä, kookosmaitoa ja kalakastiketta. 

Aasialaiset sinisimpukat:

1 verkkopussillinen sinisimpukoita (noin 1 kg)
2-3 rkl punaista currytahnaa
ruokaöljyä
1/2 fenkoli
1 sitruunaruoho, hiukan murskattuna
2 kevätsipulia + 1 koristeluun
2-3 rkl kalakastiketta
1 tölkki kookosmaitoa
1/2 lime, mehu
1 punainen chili + 1 koristeluun
1 rkl muscovadosokeria

1. Huuhtele ja puhdista simpukat. Kopauta aukinaisia simpukoita pöytää vasten ja heitä pois elleivät sulkeudu. Eivät pärjää kauan huoneenlämmössä, joten valmista ne niin pian kuin mahdollista, kun olet ottanut ne jääkaapista. Kannattaa valmistaa samana päivänä, kun olet ostanut ne...ollaksesi varma tuoreudesta.

2. Freesaa currytahnaa pienessä lorauksessa ruokaöljyä pari minuuttia, niin maku tiivistyy. Sekoita mukaan sitruunaruoho, kevätsipuli ja fenkoli palasina ja jatka freesaamista pari minuuttia. Hienonna chili ja lisää se. Lisää myös kookosmaito, limemehu, kalakastike (aloita yhdellä ruokalusikallisella) ja sokeri. Keitä muutama minuutti. Maista ja lisää enemmän kalakastiketta, jos tarve vaatii.

3. Laita simpukat kastikkeeseen. Peitä kannella ja keitä noin 5 minuuttia. Ravistele kattilaa muutama kerta sinä aikana. Tarkista, että simpukat ovat auenneet. Heitä pois kiinniolevat simpukat. Älä keitä simpukoita myöskään liian kauan, koska silloin ne sitkistyvät. Jätin simpukat muhimaan hyvässä kastikkeessa sillä aikaa kun paistoin kuhafileet.

Paistetut kuhafileet:
2 nahallista filettä
merisuolaa
voita paistamiseen

Su
olasin fileet karkealla merisuolalla, kun aloitin simpukoiden valmistuksen. 10 minuutin päästä pyyhin tarkasti kaikki suolamurut fileistä. Voit myös käyttää hienoa merisuolaa, mutta silloinkin kannattaa pyyhkiä fileet, jottei niistä tule liian suolaisia. Paista filettä nahkapuoli alaspäin voissa kuumalla pannulla noin 2-3 minuuttia. Siitä pitää tulla rapea ja hyvän värinen. Varo kuitenkin polttamasta nahkaa. Käännä fileet ja paista toista puolta 1-2 minuuttia. Valmista.


Kommentti: Kastike on täynnä ihanan lämpimiä ja tulisia makuja. Jättämällä chilin pois ja pienentämällä currytahnan määrää siitä saa miedomman makuista. Tykötarpeina on hyvä olla haarukka, veitsi ja lusikka kastiketta varten. Simpukat popsitaan suoraan kuoristaan. Servettejä tarvitaan, koska syömisestä voi tulla hieman sotkuista. Mutta eihän sillä ole väliä, kun pääsee nauttimaan täysin siemauksin herkullisesta annoksesta!

Toinen sinisimpukkaresepti löytyy täältä:
http://forrecuisine.blogspot.fi/2017/02/kookoscurrysimpukat.html

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti