Konfitoitu kauriin jalka

torstai 3. elokuuta 2017

Jos/kun sinulla on kauriin potka tai jalka pakastimessa, niin suositteleen kokeilemaan seuraavaa valmistustapaa, joka saa lihan sulamaan suussa ja sen lisäksi liha irtoaa melkein itsestään luusta. Konfitoiminen sopii kaikelle riistalle ja ankan koipiin. Reseptin olen kauan sitten löytänyt Jaktjournalenin keskusteluforumista.

Näin menettelin:
1. Keitin 2 litraa vettä ja kun se kiehui lisäsin siihen 100 g suolaa. Annoin suolaliuoksen jäähtyä ennen kuin kaadoin sen  kauriin jalan päälle. Liemen tulee peittää liha.
2. Seuraavana aamuna hieroin kauriin jalkaan sormisuolaa, rouhittua mustapippuria ja rosmariinioksia. Laitoin jalan uunipataan rosmariinioksien kanssa ja kaadoin päälle 1 litran rypsiöljyä ja 2-3 dl oliiviöljyä. Laita niin paljon öljyä, että liha peittyy. Laita kansi päälle ja 125 asteiseen uuniin noin viideksi tunniksi. Liha on valmis, kun se näyttää irtoavan luusta.
3. Tällä kertaa tein (lue mieheni teki) valmiille lihalle nopean pinnan grillissä mutta se ei ollut hyvä idea, koska se kuivui vähän liikaa. Grillasimme myös muita lihoja argentiinalaisella kotitekoisella asadogrillillä. Siinä käytetään puita, jotka antavat hennon savuisen maun, mutta lisää siitä myöhemmässä postauksessa.


Tarjoilin lihan seuraksi kevyen kastikkeen, joka koostui salottisipulista, vasikan fondista ja punaviinistä. Kermainen metsäsieni-/kanttarellikastike sopisi myös hienosti. Jäämme ilman sieniä tänä vuonna ...ei ole satanut täällä päin tarpeeksi!

3 kommenttia:

 1. Tämä oli hyvä muistutus, mitä voisin tehdä karitsankoivelle pakastimessani! Olen tehnyt confit-menetelmällä lintujen osia, mutta tämä oli uusi hyvä vinkki minulle! Pitää vaan sahata koiven luu poikki, että mahtuu pataan. Luultavasti teen haudutuspadassa, siinäkin confit-menetelmä toimii hyvin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo, minäkin jouduin sahaamaan luun poikki. Pitää seuraavalla kerralla kokeilla haudutuspadassa vaikka yön yli, niin on aamulla valmiiksi nälkä! Ankankoivet ovat kyllä omaa luokkaansa konfitoituina. Naminami! Hyvää viikonloppua Sari!

   Poista
 2. Tämä on erinomainen resepti. Konfitointi pehmentää kauriin sitkeimmät lihat ja säilyttää kosteuden eli mehevyyden. Maku on intensiivinen vaikka kyseessä onkin miedosta miedoin riista, metsäkauris. 5% liuoksessa suolaus ja liian voimakkaan maustamisen välttäminen takaa kauriin rehellisen hienon maun. Paras tapa hyödyntää kauriin lapa, mukaan voi laittaa myös takajalan 'alapotkan'. Kokeilkaa lisukkeena keitettyä kaalia.

  VastaaPoista