Tagliata - italialainen nautinto kultasateen alla

tiistai 22. kesäkuuta 2021

 

Meillä on valtavan ihana kultasade, joka kukkii runsaasti joka toinen vuosi. Silloin pitää muistaa nauttia kauniista keltaisista kukinnoista, koska kukkaloisto kestää korkeintaan pari viikkoa näillä helteillä. Päätin ikuistaa tämän kaunokaisen kuumana kesäiltana, kun aurinko oli siirtynyt sopivaan kulmaan puiden taakse. Illalla puhalsi sopiva tuuli, jonka ansiosta kukinnot tanssivat viettelevästi. Niin kaunista!



Sinä iltana matkasimme Italiaan. Tagliata on ruoka, joka koostuu grillatusta viipaloidusta pihvistä (usein entrecôte), tarjoiltuna rucolan ja parmesanin kanssa. Hyvin onnistunut yhdistelmä, johon lisäsin makeita uunipaahdettuja tomaatteja. Klassisen balsamico-oliiviöljykastikkeen sijaan valmistin yrttiöljyn, jota tarjoilin sekä lihan, perunalohkojen että sipulien kanssa.
Italiassa levitetään tarjoiluvadille ensin rucolaa, sen päälle lorautetaan balsamicoa ja oliiviöljyä ennen kuin viipaloitu liha lisätään. Lopuksi höylättyä parmesania. Toinen tapa on aloittaa lihalla, sitten rucola, kastike ja parmesani. Valinta on sinun!



Kuvan toiselta tarjoiluvadilta löytyy grillattua munakoisoa ja halloumia, sipulinvartta ja paahdettuja tomaatteja. Italialainen ruoka vaatii ilman muuta italialaista viiniä. Lasissa on Brunello di Montalcinoa - oma punaviinisuosikkini jo ensimmäisen Italianmatkani ajoilta.



Tagliataan tarvitset:

paksuja entrecôtepihvejä
suolaa ja mustapippuria
rucolaa
parmesania
balsamicoa ja oliiviöljyä

Otin pihvit jääkaapista tuntia ennen grillausta ja suolasin ne kevyesti. Grillasin pihvejä 2 min/puoli oikein kuumalla grillillä suoralla lämmöllä. Sitten mustapippuria myllystä ja 2-3 minuuttia lepoa ennen viipaloimista. Lisäsin myös hieman sormisuolaa tässä vaiheessa.




Leikkasin kahdesta munakoisosta sentin paksuja viipaleita ja maustoin ne suolalla ja pippurilla. Halloumista tein hieman paksumpia siivuja. Laitoin munakoiso- ja halloumiviipaleet grillin kautta vadille ja päälle vihreää sipulinvartta ja paahdettuja tomaatteja.

Yrttiöljyä varten laitoin huhmareen tuoretta ranskalaista rakuunaa, timjamia, oreganoa, basilikaa ja persiljaa. Lisäsin hieman sormisuolaa ja kaksi valkosipulinkynttä ennen kuin tein "yrttitahnan", johon lisäsin oliiviöljyä vähän kerrallaan ja sekoitin sopivaksi. Lisäsin myös lorauksen hunajaa ja valkoista balsamicoa. Sain sopivan hapon öljyyn lisäämällä sitruunamehua. Annoin yrttiöljyn levätä ja maustua tunnin verran. 



Näissä tunnelmissa toivotan lukijoilleni 

KAUNISTA JUHANNUSTA

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti