Laskiaisen kohokohta - Hernesoppa + lämmin punssi

sunnuntai 11. helmikuuta 2018



Maalaisbistron keittiössä ei valmisteta hernekeittoa hirveän usein, mutta silloin kun se tapahtuu, niin sopan täytyy sisältää palvattua lihaa, sipulia, valkosipulia, porkkanoita ja hyvää lientä. Tietysti unohtamatta herneitä ja mausteita. Otan 10-litraisen kattilan kellarista ja teen ison satsin samalla vaivalla. Hernekeittohan on oivallista pakastettavaa. Ja pidän kiinni ruotsalaisesta tavasta juoda lämmintä punssia sopan kanssa ... ainakin kun vietetään laskiaista. Hernekeittoa nautitaan yleensä ulkona hyvien ystävien seurassa leikkien ja kilpailujen välissä. Ystävät  ja leikit puuttuivat tänään, mutta kahden kesken nautittuna se maistui kyllä yhtä hyvältä!

Ainekset:

1 kg kuivattuja herneitä (luomu)
noin 5 litraa vettä
kasvisliemikuutioita maun mukaan (luomu)
merisuolaa
1-2 keltasipulia, kuutioina
2 isoa porkkanaa, kuutioina
3-4 laakerinlehteä
1-2 valkosipulin kynttä, murskattuna
porsaan etuselkä (Partanen), noin 600 g
savupotka (Makuliha), noin 1 kg luineen (2 kpl)
oreganoa/meiramia/timjamia (kuivattu)
mustapippuria
lipstikan suolaa

1. Laita herneet likoamaan veteen yön yli. Kaada liotusvesi pois (olen ymmärtänyt että tämä menetelmä on vatsaystävällisempi) ja täytä kattila uudella kylmällä vedellä ja kiehauta herneet siinä. Lisää kasvisliemikuutiot ja hieman (karkeaa) merisuolaa. Lisää myös sipuli, valkosipuli, porkkanat ja laakerinlehdet. Nosta mukaan porsaan selkä (tai muu liha). Anna kiehua miedolla lämmöllä, kunnes herneet ovat kypsiä, noin 2-3 tuntia. Minulla oli kaksi savupotkaa, jotka saivat kiehua mukana noin 15 minuuttia antaakseen savun makua sopalle. Poistin ne sen jälkeen keitosta, poistin nahan ja pilkoin lihan kuutioiksi. Lisäsin ne myöhemmin keittoon. Porsaan selkä sai kiehua keitossa koko ajan, jotta siitä tulisi oikein mureaa.

2. Kun keittoajasta oli noin 15 minuuttia jäljellä lisäsin oreganoa, mustapippuria ja suolaa (jos tarpeellista) sekä savupotkan palat. Nostin porsaan selän pois keitosta, poistin kamaran ja leikkasin lihan paloiksi ja laitoin ne takaisin keittoon. Tarkistin maut ja soppa sai levätä ruokakellarissa seuraavaan päivään. Mielestäni se maistuu  parhaalta lämmitettynä. Jotkut haluavat lisätä sinappia tai vaikka smetanaa keittoonsa. Koska meillä on yrttiviljelykokeilu meneillään  valitsin maustajaksi mustasinapin versoja ja krassia. Moderni upgrade klassisesta hernekeitosta. Vaikka Bellman ehkä kääntyy haudassaan!









Maalaisbistron talviyrttipuutarha. Ihania versoja, joilla saa makua ja näköä ruokiin. Kunhan muistaa käydä kastelemassa.


Laskiaisen jälkeenhän pitäisi seurata paasto pääsiäiseen asti ... mitäköhän assistentti siitä tuumaisi?



2 kommenttia:

  1. Ihanan näköistä! Hernekeitto on parasta slow foodia 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Paula! Näin on. Kannattaa tehdä kunnon satsi että voi ottaa purkin pakastimesta silloin tällöin.

      Poista