Rillette porosta

torstai 8. kesäkuuta 2017Aika hyvä oivallus mieheltäni. Nimittäin kun ilmoitin laittavani epämääräisiä poron paloja crock potiin yön yli ja kysyin häneltä, mitä hän toivoisi minun laittavan kypsästä poron lihasta. Hän ei edes miettinyt, vaan ehdotti heti rilletteä. Rillette on eräänlainen rouhea pâté, joka sisältää lihan paloja ja ankanrasvaa. Koostumus on samettisen pehmeä ja maku on taivaallinen. Rilletteä voidaan tehdä lihasta tai kalasta. Kotimaassaan Ranskassa sitä syödään usein alkuruokana ja tämä herkku luotiin jo keskiajalla. Liha kuuluu keittää rasvassa kypsäksi ja sitten sekoittaa se rasvan joukkoon. Rasvakerros päälle ennen kuin purkki suljetaan niin säilyvyys paranee. Oma menetelmäni oli hieman erilainen, käytin mm. vähemmän rasvaa.Menettelin seuraavasti poron kanssa:
Pilkoin palsternakkaa, selleriä, sipulia ja porkkanaa ja lisäsin pilkotut juurekset poron palasten joukkoon. Laitoin mukaan timjamia, persiljaa, rosmariinia ja hieman kuivattuja italialaisia yrttejä. Kaadoin päälle niin paljon lihalientä että puolet lihakasvissekoituksesta peittyi. Kun käyttää crock potia niin pitää muistaa vähentää nesteen määrää. Olin suolannut ja pippuroinut lihan aikaisemmin. Lisäsin hiukan soijaa. Ja sitten muhimaan 14 tunniksi. Silloin liha oli niin mureata, että oli helppo homma poistaa luut ja repiä/leikata liha pienempiin paloihin. Huomio: Säästä hyvä lihaliemi koska tulet tarvitsemaan osan rilletten tekoon ja loput voit pakastaa.Sitten otin talteen 500 g lihaa rilletteä varten. Loput pakastin. Hienonsin keltasipulin ja paistoin ankanrasvassa. Sekoitin sitten joukkoon runsaasti tuoretta timjamia ja hieman persiljaa. Lisäsin vielä runsaan desilitran (tai enemmän) ankanrasvaa. Lisäsin lihan ja noin desilitran lihalientä ja maustoin mustapippurilla ja suolalla. Sekoitin kunnolla.

Tälle määrälle rilletteä tarvitsin kaksi isoa lasipurkkia. Sterilisoin ne uunissa 100 asteessa noin 10 minuuttia ja täytin ne sitten rillettellä. Purkit sisältöineen säilyvät avaamattomina noin kaksi viikkoa jääkaapissa. Avatun purkin sisältö menee huonoksi noin kolmessa päivässä.

Rilletten paras kaveri on maukas (paahdettu) leipä. Ja rilletten päälle tuoretta timjamia. Kokeilimme myös karhunlaukkaa, mutta paras vaihtoehto meidän mielestämme oli säilötty kesäkurpitsa ja timjamikombo.


Kommentti: Rilletteä voi tehdä kalasta tai mistä mureasta lihasta tahansa. Ankanrasva on välttämätöntä, jotta lopputuloksesta tulisi hyvää. Itse säästän aina ankanrasvan (pakastan), kun paistan ankanrintoja. Karhunlaukka ei kasva villinä juurikaan Suomessa, mutta mieheni on ostanut sipuleita Ruotsista ja muutama on talvehtinut. Harmillista, että se on niin vaativa koska se on mahtava herkku.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti