Superherkullinen aasialainen kanakeittoni

perjantai 25. maaliskuuta 2022

 

Ilmeisesti olen unohtanut laittaa perheeni suosikkikeiton ohjeen blogiin, joten teen sen nyt, kun sopivasti muistin napata pari kuvaakin tästä ihanuudesta. Mitä aineksiin tulee, niin pakollisia ovat kanan paistileikkeet/kanafileet, sienet, chili, kaffirlimetinlehdet, inkivääri, sitruunaruoho, valkosipuli, lasinuudelit, liemi, kookosmaito ja purjo. Yleensä laitan mukaan varsiselleriä, kesäkurpitsaa ja fenkolia. Maustan keiton kalakastikkeella, soijalla, limellä, suolalla ja mustapippurilla.
Antamani ohje ei ole hirveän tarkka, suosittelen maistamaan välillä ja lisäämään sitä sun tätä kunnes keiton maku on sopivan tulinen ja suolainen. Kannattaa tehdä iso kattilallinen tätä herkkukeittoa ... se maistuu paremmalta päivä päivältä. Se kestää myös hyvin pakastamista.

Ainekset 4-6 annokselle:

700-800 g kanan paistileikettä/kanafilettä
250-300 g tuoreita herkkusieniä (tällä kertaa käytin kuivattuja siitakesieniä)
200-300 g purjosipulia
200-300 g kesäkurpitsaa, varsiselleriä tai fenkolia (tai sekoitus näistä)
4-6 hienonnettua valkosipulin kynttä
raastettua inkivääriä/inkivääritahnaa purkista
(sitruunaruohoa/sitruunaruohotahnaa purkista)
noin 2-3 rkl kalakastiketta
5-6 kaffirlimetinlehteä, mieluiten tuoreita pakastettuja tai sitten kuivattuja
chiliä maun mukaan, käytin omaa la bomba
1,5-2,5 litraa vihannes- tai kanalientä
1-2 purkkia kookosmaitoa
noin 150-200 g lasinuudeleita
rypsiöljyä
limeä
soijaa
kevätsipulia
korianteria/thaibasilikaa





1. Paloittele kanafileet. Viipaloi sienet ja vihannekset. Ota esille kaikki muut ainekset.

2. Lorauta hieman rypsiöljyä ison kattilan pohjalle ja kuumenna. Lisää kanapalat ja sekoita pari minuuttia. Lisää sitten vihannekset ja sienet ja sekoita vielä parisen minuuttia. Sekoita mukaan inkivääriä, valkosipulia, sitruunaruohoa, kaffirlimetinlehtiä ja peitä kiehuvalla vedellä. Murustele joukkoon liemikuutioita, hieman hienoa merisuolaa, kalakastiketta ja mustapippuria. Lisää myös kookosmaito. Sekoita ja anna porista noin 7 minuuttia.

3. Lisää lasinuudelit ja mahdollisesti lisää kiehuvaa vettä. Tarkista liemen maku ja lisää mausteita, jos haluat. Anna kiehua noin 3 minuuttia. Kun lasinuudelit ovat pehmenneet liemessä kannattaa leikata niitä saksilla lyhyemmiksi pätkiksi. Se tekee syömisestä helpompaa.

HUOM! ÄLÄ SYÖ HETI, VAAN SÄILYTÄ KEITTOA KYLMÄSSÄ SEURAAVAAN PÄIVÄÄN. MAUT KEHITTYVÄT JA KEITOSTA TULEE VIELÄ PAREMMAN MAKUISTA.

Kannattaa laittaa esille limeä, jotta jokainen voi lisätä vähän happoa keittoonsa. Soijaa ja chiliä voidaan myös tarvita.



P.S. Jos viljelet chiliä ja satosi on runsas suosittelen tekemään "la bomba", jossa on chiliä siemeneineen, oliiviöljyä ja suolaa. Käyttökelpoinen tahna ruokaan kuin ruokaan. Säilyy pitkään jääkaapissa. Tässä ohje, ole hyvä



2 kommenttia:

  1. Moi, mikä on kookosmaidon määrä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moi Ellanea,
      hyvä että kysyit kun se oli näköjään jäänyt pois ainesluettelosta. 1-2 purkkia, käytin yhtä purkkia tällä kertaa.

      Poista