Sinisimpukat kurkulla, misolla, ruskistetulla voilla & seesaminsiemenillä (Myllymäki)

sunnuntai 3. tammikuuta 2021

 

Todella upea alkuruoka pienellä fine dining -twistillä. Ei kovin vaikea  valmistettava ja mikä maku! Näin varsinkin, jos pitää sinisimpukoista ja misosta. Jokainen ainesosa on tärkeä lopputulosta ajatellen; tyypillistä Myllymäkeä.  Lopputulos on kuitenkin mitä nerokkain yhdistelmä, jossa tuore kurkku tuo raikkautta misovoikastikkeeseen. Kun simpukat paistetaan voissa niihin tulee makea vivahde ja kurkku on tässä annoksessa piste i:n päälle. Mutta varo polttamasta voita, koska se lorautetaan annosten päälle tarjoiluvaiheessa.

Ohje on otettu keittokirjasta "Myllymäkis menyer", jonka sain joulupukilta. Se sisältää yli sata ohjetta, joista useimmat ovat fine dining -tyyppisiä. Reseptit eivät kuitenkaan ole liian vaikeita kotikokeille. Olen jo ehtinyt kokeilla muutamaa ohjetta, joten niitä on tulossa tänne blogiin. En usko että kirjaa vielä on kännetty suomeksi.

Ainekset neljään alkuruokaan:

100 g voita

1/2 kurkku, ohuina viipaleina (mandoliini hoiti homman)

4 tl mustia seesaminsiemeniä

1 dl revittyä tilliä

suolaa (en lisännyt suolaa, koska misotahna on aika suolainen)

Keitetyt sinisimpukat:

40 sinisimpukkaa (noin kilon verran)

2 dl vettä

1 dl kuivaa valkoviiniä

Misokastike:

1 dl vaaleaa misotahnaa (minulle riitti 1/2 dl valkoista misoa)

75 g voita, ruskistettu

4 tl puristettua sitruunamehua

1 tl hienoksi raastettua inkivääriä

1 tl seesamiöljyä1. Keitetyt sinisimpukat: Pese simpukat kylmässä vedessä, poista parta ja heitä pois ne simpukat, jotka eivät sulkeudu. Kiehauta vesi ja viini isossa kasarissa. Lisää simpukat ja keitä muutama minuutti kannen alla kunnes simpukat aukeavat. Ravista kattilaa pari kertaa keittämisen aikana. Ota kattila liedeltä ja anna simpukoiden hieman jäähtyä. Heitä pois ne simpukat, jotka eivät vieläkään ole auenneet. Poista jäljellä olevat simpukat kuorista.

2. Misokastike: Sekoita miso, 75 g ruskistettua voita, sitruunamehu, inkivääri ja seesamiöljy. Lämmitä kevyesti pienessä kattilassa tai nopeasti kulhossa mikrossa.

3. Sulata 100 g voita ja ruskista se. Lisää simpukat ja paista nopeasti kovalla lämmöllä kunnes simpukat saavat väriä yhdeltä puolelta.

4. Annostele simpukat lautasille, säästä voi tarjoiluun. Lisää kurkku, seesaminsiemenet ja tilli. Viimeistele misokastikkeella ja ruskistetulla simpukkavoilla.Nautimme tästä simpukkaherkusta Uudenvuodenpäivänä, joten laseissa oli tietysti samppanjaa. Champagne Nominé-Renard tulee vanhojen ystäviemme tilalta Epernayn läheltä. Tätä samppanjaa olisi kiva saada Alkoon, joten voisitte antaa hiukan sivustatukea ja painostaa niin Alkoa kuin maahantuojaakin ottamaan tämän samppanjan Alkon listoille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti