Piparjuurihauki ja ponzukasvikset

torstai 9. heinäkuuta 2020Hauen asema on muuttunut tässä huushollissa. Siitä on pikku hiljaa kehkeytynyt varsinainen suosikkikala. Varmaan osin siksi, että meidän lahtemme vilisee niitä. Verkoissa on aina muutama hauki aiheuttamassa sotkua. Hauesta saa tehtyä vaikka mitä; vilkaisepa aikaisempia haukireseptiäni "hauki" -tägin alta, jos kiinnostaa.
Tämänkertainen ohje tulee Glorian ruoka & viinilehdestä 5/20. Erittäin herkullinen yhdistelmä ja pisteenä i:n päälle misomajoneesia, jota rakastan. Lisäsin vielä valmiin kalan päälle raastettua piparjuurta, koska sitä saa aina olla reilusti.
Misomajoneesi:
1 dl majoneesia
1 rkl vaaleaa misotahnaa

Mausta majoneesi misotahnalla. Sekoita tasaiseksi ja laita viileään odottamaan.

Piparjuurihauki, 4 annosta
600 g ruodotonta haukifileetä
150 g kirkastettua voita eli gheetä
30 g piparjuurta
1/2 tl mustapippuria myllystä
1/2 tl suolaa

1. Laita haukifilee leikkuulaudalle nahkapuoli alaspäin. Poista y-ruoto leikkaamalla terävällä veitsellä, ruotoja tunnustellen, viilto ruotorivin molemmille puolille. Poista ruotorivi. Kuivaa kalan pinta. (Suolasin palat tässä vaiheessa.) Kuori piparjuuri ja ota siitä lastuja kuorimaveitsellä.
2. Sulata kirkastettu voi pannussa, lisää piparjuurilastut ja kuumenna, kunnes ne muuttuvat kullankeltaisiksi. Lisää haukipalat ja paista keskilämmöllä koko ajan piparjuurivoilla valellen 3-4 minuuttia molemmin puolin. Siirrä kalat pois pannusta (jätin ne pannuun), mausta suolalla ja pippurilla ja pidä folion alla.
Tarjoiluhetkellä raastoin piparjuurta niiden päälle, koska lastuissa ei ollut toivomani voimakkuutta.

Vinkki: Tee kirkastettu voi sulattamalla 200 g voita kattilassa. Anna voin levätä huoneenlämmössä 15 minuuttia ja valuta kirkas osa toiseen astiaan. Käytä pohjalle painunut hera esimerkiksi leivonnassa.
Wokkikasvikset:
1 nippu retiisiä
1 nippu pieniä varhaisporkkanoita
100 g sokeriherneenpalkoja
2 rkl öljyä paistamiseen
3-4 dl sokeriherneitä
1 ruukku lehtipersiljaa (vaihdoin tämän tilliin)
2,5 dl ponzua/sitruunasoijakastiketta (Kikkoman)

1. Irrota varret retiiseistä ja porkkanoista. Huuhtele kasvikset. Puolita retiisit ja halkaise paksut porkkanat. Puolita herneenpalot.
2. Wokkaa retiisit, porkkanat ja sokeriherneenpalot kuumassa öljyssä pannussa nopeasti napakoiksi, 3-4 minuuttia. Siirrä pannu pois liedeltä ja lisää herneet. Hienonna persilja/tilli ja lisää se kasvisten joukkoon. Valuta päälle ponzukastiketta. Jos haluat voit keittää ponzua kokoon kattilassa ensin, kunnes puolet on jäljellä. Hyppäsin tämän vaiheen yli.

Tarjoilin myös keitettyjä varhaisperunoita lisukkeena.
Puolitin reseptin, koska meitä oli vain kaksi syöjää.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti