Lammas, kukkakaali, karhunlaukka, musta valkosipuli + viinivinkki

torstai 14. kesäkuuta 2018Turun kauppahallista on vuosien saatossa tullut suosikkipaikkani piipahtaessani Turussa. Sieltä löytyy ruokapaikkoja joka lähtöön: kala-, vege-, kotiruoka- ja etnisiä ravintoloita. Viime käynnillä söin elämäni parhaan caesarsalaatin tonnikalalla täällä http://www.s-wallin.fi/. Sen jälkeen lammasostoksille Jokisen lihakauppaan https://www.lihaliike.fi/, mistä aina saa huippulihaa. Tällä kertaa lammaskyljyksiä ja lampaankareeta grillausdinneriin. Grillattua kukkakaalia, karhunlaukkakastiketta ja majoneesia fermentoidulla/mustalla valkosipulilla lampaan kavereiksi. Ja kukkona tunkiolla italialainen punaviini Venetosta.

Karhunlaukkakastike:
noin 10 isoa karhunlaukkalehteä tai salaattisipulin varsia + hieman valkosipulia + hieman ruohosipulia
noin 0,5 dl oliiviöljyä
noin 50 g voita
suolaa

Hienonna karhunlaukan lehdet. Lämmitä öljy kattilassa. Lisää sitten karhunlaukka. Sen maku kehittyy paremmin lämpimässä öljyssä. Ole tarkkana ettei se kiehu. Lisää voi ja anna sen sulaa. Lisää suola.

Majoneesi mustalla/fermentoidulla valkosipulilla:
1-2 dl Hellmannsin majoneesia tai kotitekoista
3-4 kynttä mustaa valkosipulia
suolaa

Musta valkosipuli on fermentoitu ja maku on mieto ja makeahko. Niin hyvää, että sitä voi syödä sellaisenaankin. Ostin purkin Ruotsista pari vuotta sitten, mutta ilmeisesti sitä saa nykyään Suomestakin erikoisliikkeistä. Muussaa valkosipuli haarukalla ja sekoita majoneesin joukkoon. Lisää suolaa maun mukaan ja säilytä viileässä.

Lammas:
Tein lampaankyljyksille seuraavan marinadin: rosmariinia, öljyä, pimentónia (espanjalainen savupaprika), suolaa, mustapippuria ja hieman sitruunamehua. Jätin kyljykset marinadiin kahdeksi tunniksi. Voivat hyvin olla siinä vaikka yön yli. 
Lampaankareen suolasin ja pippuroin tuntia ennen grillausta.

Kukkakaali:
Leikkasin 4 paksua kiekkoa kukkakaalista ja suolasin, pippuroin ja sivelin öljyllä noin 2 tuntia ennen grillausta.Grillasin kyljyksiä kovalla lämmöllä noin 3 minuuttia/puoli. Kokonaisen kareen grillausaika oli noin 10 minuuttia/puoli. Ensin pintaväri kovalla lämmöllä ja sitten mieto lämpö kunnes mittari näytti 55 astetta (rosee). Annoin kareen levätä hetki ja leikkasin  sen sitten viipaleiksi luiden välistä. 
Karhunlaukkakastike sai tehdä seuraa kukkakaalille ja kareelle. Majoneesia nautittiin kyljysten kanssa. Hyviä yhdistelmiä.Elegantti italialainen punaviini, joka maultaan muistuttaa Bordeaux-viinejä: varmaan siksi että molemmat sisältävät cabernet franc rypälettä. Tämä rypäle ei ole kovin yleinen italialaisissa viineissä. Maku on täynnä kuivattua hedelmää, vaniljaa, suklaata ja makeaa mausteisuutta. Viini on täyteläinen ja tasapainoinen. Se sisältää 4 g jäännössokeria, joka antaa viinille pyöreyttä muttei liikaa makeutta. Maku on mehevä mutta samalla hapokas. Jälkimaku on pitkä, intensiivinen ja elegantti. Viiniä suositellaan pataruokien, grilliruokien ja lampaan kumppaniksi. Hinta: 19,49. Huippuviini, joka Viinilehti valitsi vuoden viiniksi 2017.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti