Minun salsa Romesconi

perjantai 28. heinäkuuta 2017


Romesco-kastike on espanjalainen keksintö, joka on kotoisin Tarragonasta ja kuuluu Katalonian keittiön perussalsoihin. Jo 1400-luvulla Kolumbus toi isoja paprikoita Amerikasta Espanjaan. Näitä käytettiin sitten mm. tähän kastikkeeseen. Reseptistäni puuttuvat tomaatti ja leipä, jotka yleensä sisältyvät tähän salsaan. Kastike sopii lihan, kalan, merenelävien ja kasvisten kanssa. Leivän päällä se on myös herkkua.

Tarvitset:
100 g kuorittuja manteleita
250 g paahdettua paprikaa (voit hyvin käyttää purkkipaprikaa ellet ehdi itse paahtaa!)
1 rkl balsamicoa
2-3 valkosipulin kynttä
1-2 tl chiliflakes
1-2 tl suolaa
1,5 dl kylmäpuristettua rapsiöljyä/oliiviöljyä (käytin ihanaa rapsiöljyä, joka sisälsi mäkitimjamia. Kiitos Inger & Jan, jotka toivat pullon minulle Ölannista)
0,5-1 dl auringonkukkaöljyä


Laita blenderiin kaikki ainekset paitsi öljyt. Surauta sileäksi. Lisää sitten öljyt ohuena nauhana blenderin käydessä. Anna salsan seistä yön yli tai ainakin pari tuntia, niin että maut kehittyvät. Maista ja lisää chiliä ja suolaa jos haluat. 

Itse asiassa tämä salsa romesco on mieheni suosikkikastike. Siksi säilytän sitä kauniissa kulhossa, jonka olen perinyt anopiltani. Ja kuten sanottu, niin romesco sopii lähes kaikkeen ruokaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti